От политическа партия МИР поискаха прокуратурата да се самосезира заради обществена поръчка на стойност 141 млн. лв. в АПИ, се казва в позиция на партията.

Авторите на позицията призовават главния прокурор Иван Гешев вместо да се занимава с PR акции за битова престъпност по села и паланки, лично да се заеме с разследването на тази обществена поръчка в АПИ и в кратки срокове да оповести публично резултата от него.

АПИ дава на "Капш Трафик Солюшънс" дейност за още 141 млн. лв.

АПИ дава на "Капш Трафик Солюшънс" дейност за още 141 млн. лв.

Било "Втора застраховка" на ТОЛ системата

Причината - от Агенция пътна инфраструктура без търг и конкурс дава на Консорцум "КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС" ДЗЗД. Стойността на поръчката е 118 млн. лв. без ДДС или 141 480 000 лева с ДДС.

"Ако Бойко Борисов не спре незабавно поръчката, ще означава, че е пряко замесен в корупционната схема и ще трябва да понесе своята политическа и наказателна отговорност за това", се казва още в позицията на партията.

През 2018 г. АПИ при проведена открита процедура по ЗОП е сключен договор с Консорцум "КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС" ДЗЗД на стойност 180 млн. лв. за "Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на базата изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3.5 т (електронна винетка).

Това не е първата промяна на обхвата на тази поръчка и има промяна в схемата на плащанията по поръчката през септември месец 2018 г.

От "Капш" опровергават: Ние не продаваме винетки

От "Капш" опровергават: Ние не продаваме винетки

Компанията очаква да завърши втората част на проекта и да предостави тествана и работеща електронна тол система

Според ПП МИР, ако новата дейност беше възложена чрез допълнително споразумение по действащия договор, щеше да бъде нарушен Законът за обществените поръчки, който позволява това, но при условие, че цената не надвишава 50 % сумата на основния договор. Новата поръчка, която АПИ възлага пряко на "Капш" е за допълнителен 24-часов мониторинг, анализ за работата на електронната система и текущото й натоварване.

Според ПП МИР даването на 141 млн. лв. за мониторинг и анализи е схема за източване на публични средства и призовава лично министър-председателя Бойко Борисов да спре обществената поръчка в АПИ.

Капш нямат ангажимент към продажбата на винетки

Капш нямат ангажимент към продажбата на винетки

Ежедневното опериране със системата е под контрола на АПИ

Също така от ПП МИР подчертават, че изграждането на тол системата в България, нейната поддръжка и мониторинг далеч надхвърля сумите дадени за изграждането на идентични тол системи в другите европейски страни (над 320 млн. лв.). Именно за това от МИР считат, че става въпрос за сериозна корупционна схема и огромна злоупотреба с публични средства.