От Руското посолство в България опровергаха информацията Владимир Романченко и Алексей Бражник да са помощниците на изгонения военен аташе Василий Сазанович, които са обявени за персона нон грата, пише "24 часа".

В официално писмо от дипломатическата мисия уточняват, че двамата отдавна са напуснали България заради планове за ротация на Министерството на външните работи на Русия.

Вчера стана ясно, че помощник на военния аташе в руското посолство е обявеният за персона нон грата от Министерството на външните работи заради разследването на 4 взрива във военни складове в България.

Преди три дни Румъния също обяви за персона нон грата помощник военния аташе на Русия в посолството там заради шпионаж.

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

Лавров иронизира българската прокуратура, обвинила Русия за взривовете в оръжейни складове

"Страхотно е, че не казват, че сме убили ерцхерцог Фердинанд"

Заради скандала с взривовете във военни складове от 2014 г. Чехия изгони 20 дипломати от мисията на Москва преди две седмици.

Властите в Прага обявиха, че има руска връзка с експлозиите на военната продукция, която е била на българската фирма "ЕМКО". Седмица по-късно прокуратурата и ДАНС обявиха същото и свързаха 4 от експлозиите в последните 10 г. с отравянето на Емилиян Гебрев.

От компанията на Гебрев обявиха твърденията на прокуратурата за лъжа. На следващия ден публикуваха нова позиция, с която отново опровергава версията, че е била обект на терористични актове от ГРУ заради износ на продукция за Украйна и Грузия.

Припомняме, че на 28 април от българското външно министерство поканиха руския посланик на разговор.

На следващия ден външният ни министър Екатерина Захариева обяви, че е готова на сериозни разговори, но не и на късане на дипломатически отношения с Русия.