"Където има воля, има и път. Нека волята да се превърне във визитната картичка на този парламент".

С българска поговорка започнаха новата пленарна сесия от партия "Воля" в декларация, изчетена от депутата Боряна Георгиева. От парламентарната група на Веселин Марешки призоваха през тази сесия да се мисли първо за хората, а не за предизборните сценарии и интереси. 

БСП и в тази сесия ще работи за сваляне на кабинета

БСП и в тази сесия ще работи за сваляне на кабинета

Призивът за консенсус се използва в кризи, но не е искрен

"Нашият лидер Веселин Марешки винаги е подчертавал да се напомнят дадените обещания на партии от управляващата коалиция, тъй като много бързо ги забравиха. Затова ние ще внасяме проекти за чужди обещания", каза депутатката от партията на Марешки.

Тя обяви, че от "Воля" не искат този парламент да приключи мандата си безславно. 

ГЕРБ обяви промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии

ГЕРБ обяви промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии

По думите на Дариткова промените трябва да се случат в първата половина на годината

"Нека работим със съзнанието за щастието на българите и че сме изпратени, за да служим на народа си, за което трябват смелост и независимост", декларираха от "Воля" и обещаха, че ще са градивната опозиция на управляващите. 

"Ще подкрепяме идеи, които водят до благополучието и ще отхвърляме задкулисието", декларира Боряна Георгиева.

ДПС пожелава вода до всеки дом

ДПС пожелава вода до всеки дом

Мустафа Карадайъ е недоволен, че се управлява на принципа проба-грешка

Малко по-късно депутатите от партия "Воля" напуснаха пленарната зала и не участваха в избора на нов екоминистър. Досегашният - Нено Димов е в ареста, а за негов приемник бе номиниран депутатът от ОП Емил Димитров - Ревизоро.

"Схемата на разделяне на министерства на "наши" и "ваши" показва, че е порочна и сбъркана. По тази логика, ако имаш добър кадър за МВР, например, а квотата ти е образование, то какво - ще го назначиш там ли, само защото това ти се е паднало?! Така системата не само няма да проработи по- добре, ами ще сме свидетели на още провали", заяви депутатът Пламен Христов.

Христов се обърна към колегите си от ВМРО като им припомни, че най-добрият им специалист в екоресора е в ареста. "Затова не е нормално единият ти министър да е разследван заради некомпетентност, а ВМРО да предлага друг за поста с неясна експертиза за ресора, само, защото квотата е тяхна", обоснова се депутатът на Марешки.

По думите му тези нагласени сценарии унижават българския парламент като висша държавна институция.

"За всички е ясно, че и от ляво, и от дясно, и в центъра- всички тук носите отговорност за провала в МОСВ. Нашето излизане е знак, че ВОЛЯ се разграничава от системата и от статуквото", каза Пламен Христов.