Министър-председателят Бойко Борисов беше отличен със специалната награда "Факла на свободата" на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство - американска неправителствена организация за подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия.

Българският премиер е първият чуждестранен лидер, удостоен с отличието, което до момента е било присъждано единствено на американски граждани с особено големи заслуги и лидерски качества в областта на международните отношения и правата на човека.

От създаването си през 1991 г. до момента наградата е връчвана на представители на Конгреса и Сената на САЩ, на посланици и американски общественици за цялостния им принос и за заслуги в областта на предотвратяването и борбата с антисемитизма.

Еврейска организация обвинява България в холокост

Еврейска организация обвинява България в холокост

От БЕНИ алармират, че "Шалом" преднамерено изкривява историческата истина

Министър-председателят получи наградата от председателя на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство Даниел Рубин.

Той изтъкна, че България работи активно с българската и световната еврейска общност и припомни за спасяването на близо 50 000 евреи, живеещи у нас през Втората световна война.

Борисов посочи и че по повод Националния ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста на 10 март тази година Столичната община и Организацията на евреите в България "Шалом" са организирали шествие под надслов "Заедно за България, заедно за Европа", към което са се присъединили високопоставени лидери на Световния еврейски конгрес, както и председателят на българското Народно събрание и министърът на външните работи.

Борисов в Тел Авив: България се гордее със спасяването на българските евреи
Обновена

Борисов в Тел Авив: България се гордее със спасяването на българските евреи

Отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи

Чрез шествието българското общество показа непримиримост към нетолерантността и речта на омразата, към ксенофобията и всички форми на расизъм, заяви премиерът и подчерта, че българският народ винаги се е противопоставял на опитите за антисемитски прояви.

На срещата присъстваха и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа и посланикът на Израел Йорам Елрон.

Борисов заяви, че българското правителство работи за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ и за постигане на конкретни резултати в ключови области, като сигурността и отбраната, контратероризмът, енергийната сигурност, правоприлагането, образованието и връзките между народите. По негови думи основната цел за засилване на двустранното икономическо сътрудничество е привличането на нови преки американски инвестиции.

Премиерът посочи и че България отдава голямо значение на отношенията си с Израел.

Награди като днешната потвърждават, че както в миналото, така и в бъдещето оставаме силно свързани, за да посрещаме по-лесно световните предизвикателства, заяви той, допълвайки, че отличието "Факла на свободата" е награда за целия български народ.

Спасяването на българските евреи - безпрецедентен акт в най-мрачните години на Европа

Спасяването на българските евреи - безпрецедентен акт в най-мрачните години на Европа

Това е едно от най-светлите постижения на България според Румен Радев