Вчера окончателно беше освободен от поста за първи път в демократичната ни история главен прокурор. Това обяви в декларация от трибуната на Народното събрание съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Това е рубикон, който трябва да бъде оценен, смята той. Различни са мненията, по думите му, като това, че който го е назначил, той го е сменил. Тази промяна нямала да бъде възможна без общественото мнение. Гешев започнал да прави разкрития като разбрал, че няма политическа подкрепа.

Отнехме от главния прокурор неговата бухалка- бюрото за защита, заяви депутатът. Обществото показало, че няма да търпи безконтролна власт, според Иванов. Сега е важно да се направи такава промяна, че прокуратурата да не се ползва като политическа бухалка. Предстои ни дълга работа и дълго усилие, подчерта Иванов.

Атанасов: Гешев не бе освободен по правилната причина

Атанасов: Гешев не бе освободен по правилната причина

Депутатите в бърз порядък трябвало да изберат нов състав на Висшия съдебен съвет

Първата стъпка е промяна на Конституцията, по думите му. Трябва да се раздели ВСС на две и главният прокурор да няма безконтролна власт. Иванов посочи, че ще трябва да се променят устройствените закони на съдебната власт. Предстоят промени и в НПК, по думите му.

Освен това е важно с какви хора ще се попълни ВСС и Инспектората към ВСС като попълване на състава ще стане след реформата. Иначе нямало смисъл. Иванов вижда великия смисъл на демокрацията в това, че хората искат партиите да си говорят. Ако стане съдебната реформа, избирателите щели да им простят съмненията, на които ги подложили. Освобождаването на Иван Гешев е една добра новина на трупчета, отчете Христо Иванов.

Мустафа Карадайъ поиска да се напомня, че ДПС са представили проект на изменения на основния закон. Освен празни приказки са нужни и действия, подчерта лидерът на ДПС.

ДПС замълчаха за отстраняването на Гешев

ДПС замълчаха за отстраняването на Гешев

Това не е решение на парламента, а на ВСС

Логично погледнато след политическия натиск за свалянето на Иван Гешев от поста главен прокурор новото временно ръководство на прокуратурата да промени отношението си по въпроса със свалянето на имунитетите на Бойко Борисов и Кирил Петков. Това очакване изрази председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Ще видим, така или иначе прокуратурата е под политическо влияние. Назначаването на Гешев беше политическо решение, махането му беше политическо решение. Сега логично погледнато тези, които го махнаха с политическо решение, би трябвало в момента да натиснат да се промени прокуратурата по отношение на имунитетите на Бойко и на Кирил Петков, които и двамата са за сваляне на имунитет и които показаха, че и двамата са страхливци", отговори на въпрос на News.bg Йорданов.

Според народния представител в момента се случвало именно това, за което изразиха намерения от "Промяната" в изтеклия наскоро запис - чистка и назначения на "наши хора".

"Това правителство е благодарение на това, че се скараха с Гешев. Не помните ли какво казаха на тези записи - създаваме си комисия, мотаме имунитетите, държим си правителство, уволняваме с кръв, пробутваме си роднините... Започнаха с Лорерица, не им се получи. Не виждате ли, че правят всичко това, което беше възмутително", продължи той.

Комисия Имунитет има - търси се председател

Комисия Имунитет има - търси се председател

"За" гласуваха 186 народни представители, a 32-ма бяха против

Йорданов категорично отрече ИТН да са били канени на разговори за промените в Конституцията от страна на ПП/ДБ. Минути преди това обаче председателят на правната комисия от ПП/ДБ Стою Стоев заяви, че били разпратени официални покани към всички партии. "Стою Стоев може да е изпратил официална покана на някой друг за нещо друго. Може би за обяд, не знам. Трябва да питате баща му, защото той работи при него."

"Изключително сме удовлетворени, че след ДПС и Делян Пеевски се сетиха, че има и други партии. Не знам защо да ни се обаждат, след като те си имат партньор, на който му пълзяха в стаята и след това се правиха, че не го искат в комисията. Да не се правят, че не са с него", в типичния си ироничен стил коментира вторият човек в партията на Трифонов.