От ДСБ предупреждават - партизанщина и лобизъм застрашават енергийната сигурност на България.

На брифинг в централата на ДСБ лидерът на партията ген. Атанас Атанасов заяви, че НЕК води към умишлена разруха предприятието си ВЕЦ, за да бъде разграбено на парче.

Йордан Иванов, който е председателят на ДСБ в Пловдив, коментира, че предприятието "Водноелектрически централи" е водено към умишлена разруха - от една страна е спряна всякаква модернизация и това застрашава сигурността на системата, а от друга - дружеството е превърнато в партийна хранилка - назначавали се близки на управляващите и се гонели експертите.

От партията подчертаха, че случаят ВЕЦ напомня за класическа схема за обезкървяване на държавно предприятие, за да бъде разграбено на безценица.

Още по-обезпокоителни били информациите за изразен икономически интерес на един от коалиционните партньори в управлението.

Иванов заяви, че от ДСБ настояват министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова да поемат лично отговорност за спасяването на "ВЕЦ" и да не допуснат пореден случай на ощетяване на българската енергетика за сметка на сигурността и джобовете на българските граждани.

Иванов определи случая като обезпокоителен, защото водноелектрическите централи изпълняват балансираща функция в енергийната система на България. Той обясни, че при свръхпотребление или излишък на електроенергия, именно стопанисваните от предприятието ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ обезпечават работата на АЕЦ "Козлодуй".

Йордан Иванов допълни, че надеждната и безаварийна работа на водните централи се гарантира от ежегодните планови ремонти, а за 2016 г. са извършени само оглед, почистване и ревизия, но без подмяна на съществени части, които са залегнали в плановите ремонти. За 2017 г. дори нямало заявени материали за планови ремонти.

По думите на Иванов, в момента съораженията работят с изтекъл експлоатационен ресурс и след изчерпването му ще започнат каскадни нарушения в работата на ВЕЦ. Това от своя страна води до реален риск да бъдат изведени от експлоатация огромни балансиращи мощности.

От ДСБ коментираха, че вместо да се използва средства от Фонд "Козлодуй" за рехабилитация на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура" и "Чаира", в продължение на 2 години НЕК води преговори с ясно изразен лобистски характер.

През последните 3 години във ВЕЦ се реализирали основно партийни назначения на ГЕРБ и Патриотичния фронт, смятат от партията. От предприятието пък са били принудени да напуснат ценни специалисти.

ДСБ поискаха оставката на изпълнителния директор на НЕК ЕАД и партиите в парламента да поемат ангажумент, че активите на ВЕЦ няма да бъдат изкарани от забранителните списъци за продажба.