Президентите на България и Турция Георги Първанов и Абдуллах Гюл заявиха политическа воля за разрешаване на нерешените проблеми.

Няма нерешими политически въпроси. Проблемите от политически характер са решими и те трябва да бъдат обсъдени на заседанията на смесената комисия по нерешените проблеми, която беше създадена, заяви Георги Първанов по време на съвместна пресконференция в Президентството.

Турският бизнес поиска лесно преминаване на границата ни.

     Още..

Той уточни, че трябва да бъдат разгледани въпросите на енергийното сътрудничество, обезщетяването на тракийските бежанци, пенсиите на изселниците, язовир „Тунджа" и отново подчерта, че за решаването на тези въпроси трябва да има ясна политическа воля.

Изразяваме политическа воля за това, заяви от своя страна турският президент Абдуллах Гюл и изрази съгласие с българския си колега, че срещите и работата на смесената комисия трябва да бъдат много по-чести и интензивни.

Първанов припомни, че комисията е създадена по негово предложение, не за да има комисия, която да намира начин как да не се решават въпросите, а да ги решава.

Двамата президенти имат политическа воля и ние демонстрираме това. Думата на останалите власти ще се чуе в днешния ден, добави още българският държавен глава.

Той изтъкна, че е необходимо ускоряване на работата по трансграничната междусистемна връзка за доставка на природен газ. По думите тя е възможен байпас при кризи и възможност за доставки, каквито България е договорила с Азербайджан.

Първанов изтъкна и ключовата роля на България и Турция в проекта „Набуко." Според него страната ни постигна договорености с Азербайджан, Туркменистан и други потенциални източници на „Набуко", а контактите на Турция с тези и други страни са по-интензивни, така че България и Турция имат ключова роля за осигуряването на повече от заплануваните 31 милиарда куб. м. газ.

По време на срещата „на четири очи" двамата президенти са обсъдили всички аспекти на двустранните отношения и както Гюл подчерта, взаимно са заявили воля да ги развиват в позитивна насока.

В отговор на журналистически въпрос дали България няма да премахне визите за турски граждани Първанов припомни, че визовата политика на страната ни е част от европейската политика в това отношение.

Засегната бе темата и за проекта за язовир „Тунджа." Според Георги Първанов своевременно трябва да бъдат изчистени всички въпросителни около „Натура", като политическата воля от страна на България по този въпрос е декларирана нееднократно.

В разговора си те са обсъдили и събитията в Северна Африка и отражението върху Балканите. „В днешно време няма място за затворени авторитарни режими", каза Абдуллах Гюл и добави, че Турция подкрепя по всякакъв начин демократичните процеси в тези страни.

Първанов и Гюл изтъкнаха добрите отношения между двете страни, рязкото повишаване на стокообмена, приемствеността в политическия диалог и заявиха готовност да работят за развитието на двустранните отношения.

Турският държавен глава е на двудневно официално посещение у нас.

То започна с традиционния ритуал на гвардейската рота, след което Гюл и съпругата му поднесоха цветя на Паметника на незнайния воин.