С включването на България в пакта „Евро плюс" има формално, ако не нарушение, то морален конфликт с Конституцията.

Това заяви в ефира на БиТиВи президентът Георги Първанов, според който България се е присъединила към пакта „без да се усетим как стана - с едно министерско решение - на подпис".

Той подчерта, че гледа доста противоречиво на „Евро плюс", тъй като трябва да се дават стимули за развитие на конкурентност, а не само да спасява страни пред фалит. „Ако ние помагаме на две страни, които са на ръба на фалита, защо никой не помага на държави като България, които са на опашката", попита държавният глава.

Според него разликата между България и другите европейски страни ще се увеличи, защото ще се помага на по-богатите. „Разликата между нас и Европа няма да се скъсява, а ще се увеличава", допълни той.

По този повод държавният глава не скри критиката си на министър-председателя Бойко Борисов.
Ако бях премиер, а мисля и че който и да е премиер, щеше да се обади още когато се обсъждаше енергийната тема в ЕС. Със сигурност един по-активен премиер и по-подготвен, щеше да се обади и да се включи по-активно в тази дискусия в идеята за конкурентоспособността", каза още той.

Първанов каза, че неговото желание е бъдещият премиер и бъдещото управление да получат едно нормално наследство, но за съжаление, по думите му, не става така.

Той допълни, че до момента не е реализирана нито една от големите антикризисни мерки, които са предложени и от самите управляващи, и от синдикатите.
Ние сме на автопилот, когато работим по проблема с кризата, категоричен е държавният глава.

Той каза още, че отношенията му с Бойко Борисов са без изменение от последната им среща и допълни:
„Във всеки един момент аз мога да вдигна телефона или дори, нека произведем новина, в следващите няколко дни да му напиша писмо, с което да му предложа свикване на Консултативен съвет за национална сигурност по темата за икономическата и социална сигурност.

Няма по-важен и остър проблем в момента, категоричен е Георги Първанов.