Лидерът на АБВ Георги Първанов загатна за създаване на парламентарна комисия, която да разследва казуса със спрените лично от премиера обществени поръчки.

„Ето една парламентарна комисия, която би стояла на мястото си“, заяви Първанов в ефира на БиТиВи, допълвайки, че тя трябва да изиска документацията по съответните обществени поръчки и да прецени дали само на изхода има нарушения, или такива са налице и на входа. По-важното било да има санкционирани.

„Аз бих искал да има повече прозрачност по цялата верига на процеса“, настоя президентът (2002 – 2012).

Първанов припомни, че са били против създаването на комисия, която да разследва дали Русия и Турция се месят във вътрешните работи на страната ни. „За нас е важно да присъстваме, за да не допуснем фриволни прояви, спекулации, които със сигурност щеше има“, коментира още той.

Според него комисията щяла да е поле за популистки изяви, за атаки и това само щяло да навреди.

Първанов обаче изрази мнение, че от страна на Анкара има натиск върху определени длъжностни лица, кметове и хора на активна политическа позиция. „Има някакво политическо инженерство от страна на съседите ни“, уточни той. И допълни, че като добавим и ползването на вероизповеданието като лост, става твърде рисково.

Отношението на АБВ към новата партия на Лютви Местан - ДОСТ, щяло да зависи от това какви идеи има. За сега обаче партията на Първанов не приема с възторг такава формация, тъй като говорителите ѝ са „изразители на доста твърдо отношение, което може да предизвика допълнително етническо напрежение“.

Попитан, кои са олигарсите в България, Първанов даде дефиницията: „Олигархията е връзката между политическата и икономическата власт“. По думите му, президентът, който и да е той, няма лостове да подпомага олигарсите. „Срастването се вижда много добре от върха на „Дондуков 2“, но президентството не раздава поръчки“, категоричен е Първанов. „Как си мислите, че един президент може да въздейства на един премиер“, запита той.

За антикорупционния закон на Меглена Кунева Първанов коментира, че актуалният му вариант е не просто редактиран, а изцяло нов. Кореспондирал с много от нещата, които от АБВ предлагали. Този проект има много по-високи шансове, убеден е лидерът на АБВ.

По отношение на идеята си, България да стане президентска република, лидерът на АБВ припомни, че предложил корекция на правомощията на държавния глава, за да може пряко да инициира референдум, но това не се случило.

"Държавният глава е избиран мажоритарно, т. е. той има доверието и очакването на избирателите", коментира Първанов. Той допълни, че в момента имаме премиерска република, но това не е конституционно.

На предстоящите президентски избори, по думите му, ще има сблъсък между два модела на развитие на институцията. Единият модел е неговият, а другият - на Росен Плевнелиев или на друг кандидат от ГЕРБ.