Пореден сигнал до и.ф. Главен прокурор, Главния секретар на МВР и шефа на ДАНС е подал председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Това съобщават рано тази сутрин от пресцентъра на ДПС, като не става ясно дали сезирането е станало днес преди 7 часа или вчера. Това е поредният сигнал, който подава Делян Пеевски, вчера този сигнал беше за липсата на инсулин, като няма информация дали сезираните органи са реагирали.

Последният сигнал е за мрежа от 400 роботизирани сайтове, които провеждат дезинформационна кампания и прокарват проруска пропаганда на територията на България.

Сигналът на Делян Пеевски се позовава на проучването Фондация за хуманитарни и социални изследвания и коментирани в медиите като "Машина от сайтове-гъби". Те са близо 400 и произвеждат по 2000 публикации дневно, усилвани допълнително чрез социалните медии, посочва Пеевски. За отбелязване е, че изследването на Фондация за хуманитарни и социални изследвания е от преди две години, публикувано в няколко части през 2022 г.

ДАНС, МВР и Прокуратурата трябва да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа? Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това да се застрашава гражданското общество и социалния мир, пише Пеевски в сигнала си.

Той също така откроява, че в началото на третата година от началото на воната на Русия срещу Украйна и преди европейските избори е изключително важно за националната сигурност на България и Европа да бъдат "установени всякакви форми на въздействие върху българските граждани и ефективно да се противодейства срещу всяко подобни посегателства, в името на демокрацията и защитата на гражданските права и свободи".

Припомняме, че миналата седмица именно някои НПО или "енджиотата", както ги нарича Пеевски, бяха обявени за изгонване заедно със съпредседателя на ПП/ДБ Христо Иванов. Пеевски се закани, че със сигурност ще им попречи да овладея прокуратурата.