Най-важно в момента е защо от 15 нови локомотива "Сименс", 8 вече не се движат, пита синдикалистът. По думите му компанията изпитва трудност с локомотивите.

"Ние сме с минус 20 локомотива. Пътниците се увеличават, а ние не можем да предложим услуга. Влаковете са Бургас са с по 900, по 800 човека, а ние нямаме вагони". 

БДЖ в търсене на 400 млн. лв. от Световната банка

БДЖ в търсене на 400 млн. лв. от Световната банка

Дружеството ще преговаря за привличане до 400 млн. лв. капитал.

Това заяви пред БНР Петър Бунев - председател на Синдиката на железничарите в България към КНСБ.  

Относно информацията, че БДЖ е на печалба, синдикалният лидер каза, че това е най-лесното нещо. Той призова "да се снижи политическият разговор", защото есента ще бъде доста тежка, а инфлацията отдавна е изяла увеличенията.

По повод освобождаването на зам.-директорката Гергана Алексова, изявлението от БСП, че това е реваншистка чистка и признанието на директора на НКЖИ Златин Крумов, че е имало натиск от БСП към него, Бунев каза, че е имало политическа намеса.

Разкриването на трета, допълнителна бройка за заместник-директор в НКЖИ е било под политически натиск - "да си назначим наш човек", което се случвало постоянно в държавните компании и "политиката взема превес над икономиката".

58 млн.лв. за заплати и бонуси в НКЖИ отиват в Европрокуратурата, изпраща ги Събев

58 млн.лв. за заплати и бонуси в НКЖИ отиват в Европрокуратурата, изпраща ги Събев

Това е сред най-фрапиращите нарушения, открити при проверка на транспортното министерство

Бройката е открита от Николай Събев, "който не благоволи да дойде даже на предаването" (на властта - бел. ред.), каза Бунев. По думите му вече бившият транспортен министър не е допринесъл "за доброто развитие на железницата".

"Човек трябва да си дава сметка, че когато влиза с едни на власт, трябва и да си ходи с тези, които си тръгват. Защото така си влязъл", обясни синдикалистът.

Назначиха временен шеф на НКЖИ

Назначиха временен шеф на НКЖИ

Златин Крумов замества Красимир Папукчийски на поста

"Не очаквах, че ще има такива сътресения. Това са дразнещи неща за хората долу", коментира той.

Проверките в НКЖИ не са спирали никога, подчерта Петър Бунев, според когото Събев, който бил назначил "всякакви одити и проверки", е имал време "за тези седем месеца да извади някои неща".

"Наистина ходеха хората с тубите да си зареждат машините, за да могат да работят. Но дали г-жа Алексова е виновна, нямам информация", каза Петър Бунев.