Забелязва се трайна тенденция - когато РСМ е на път да постигне стратегическа цел, започва агресивна политика към България. Това е олицетворение на политика на институционална омраза към България и българското. Това заяви в ефира на БиТиВи Петър Колев, лидер на "Граждански демократичен съюз".

По думите му антибългарската политика е в своя пик. Той посочи, че властите в РСМ демонстрират неуважение към исканията и очакванията на България. Затварянето на клуба в Битоля е изключително груб акт, допълни Колев.

Той изтъкна, че културният клуб "Ванче Михайлов" не е опасен за РСМ, тъй като е регистриран съгласно македонските закони. Ние позволяваме да злоупотребяват с доброто ни намерение. Кога ще почнем да работим като държава по темата Македония? Ако не можем да се справим с една държава колкото два софийски квартала, как ще отстояваме интересите си на Балканите, запита Колев.

Според него от конфликта между България и РСМ има интерес само Москва. Трябва да кажем пред света какво е РСМ - последния остатък от Коминтерна и комунизма, поясни той.

Време е като народ да преценим и да кажем, че сме част от ЕС и евро-атлантическия свят. Колебливата политика удря националните интереси на България. Институциите трябва да започнат да действат конкретно, стъпка по стъпка, каза още той.

Наум Кайчев: Затварянето на български клубове в РСМ ще окаже влияние в преговорната рамка за ЕС

Наум Кайчев: Затварянето на български клубове в РСМ ще окаже влияние в преговорната рамка за ЕС

Според историка е важно да се фокусираме върху това, което ни обединява