Въпросът с разполагането на допълнителни сили на НАТО в България не е бил обсъждан както в рамките на коалиционното правителство, така и на ниво партии.

Това отговори на въпрос на News.bg премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Припомняме, че ген. Тод Уолтърс, висш генерал на НАТО е предложил, че алиансът трябва да установи военно присъствие в България и Румъния след струпването на руски войски близо до границата с Украйна

Бившият служебен министър и понастоящем военен министър Стефан Янев изрази позиция в личния си профил във Фейсбук, че няма нужда от увеличаване на контингента на алианса у нас.

Позицията му предизвика широк отзвук, като бе цитирана и от официалния профил на руското посолство в социалната мрежа, а в последствие намери резонанс и парламента, където от "Демократична България" поискаха Янев да обясни думите си.

"Мога да заявя много конкретно - тази тема не е била разисквана в Министерски съвет, нито с някого от нашите партньори. Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но това по никакъв начин не е формална позиция на правителството", категоричен бе Кирил Петков.

В Русия: При война с НАТО ще пострадат България, Румъния и Източна Европа

В Русия: При война с НАТО ще пострадат България, Румъния и Източна Европа

Оттам САЩ щели да контролират ракети, а "когато врагът ни заплашва, ние го унищожаваме"

България е била, е и ще продължава да бъде активен и лоялен член на НАТО, като решения от този тип "ще бъдат координирани в тази роля", подчерта още Петков и посочи - максимално трябва да бъдат използвани мирни средства и дипломация за решаване на проблемите по източната ни граница.

"Този тип решения не могат да се взимат на база лично мнение. Трябва да има експертен анализ и да говорим с нашите партньори. Но колкото по-малко военни... фокусът да е не върху военния потенциал, а върху дипломатическия потенциал, това е по-добре за България", отговори новият премиер на въпрос, свързан с личната му позиция по казуса.