Докладът за закупуване на F-16 e повод за вот на недоверие, а министрите Каракачанов и Караниколов пишат доклад до министър-председателя. В този доклад могат да бъдат посочени пет аргумента за прекратяване на процедурата, коментира председателят на АБВ Румен Петков.

Той обяснява, че според написаното в доклада, "извършената проверка на окомплектоваността на получените предложения показва, че предложението на САЩ не отговаря на исканата структура и не съдържа необходимата информация. Написано е, че се назначава политико-военна група за разглеждане на офертите, което означава, че няма никаква експертиза."

Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител
Обновена

Правителството иска мандат за преговори със САЩ за изтребител

Срокът на доставка на изтребителите ще бъде по-голям

Петков допълва, че според съдържанието, "процедурата ще се провежда в условия на съобразяване със законоустановената процедура на САЩ, а в крайна сметка самолетите ще ги купуваме ние. Няколко реда по-долу в този документ се казва и, че този подход не съответства на процедурите на Министерството на отбраната."

По думите му с този доклад разполага и опозицията в парламента. "БСП имат този доклад. Те най-накрая имат всички основания да поискат един сериозен вот на недоверие. Защото една част от досегашните им вотове бяха пародийни и укрепващи парламентарното мнозинство", коментира Петков.

Според председателят на АБВ, ежедневното напрежението в страната, идва от самото ръководство на държавата. "Нагнетяването на напрежение в страната е много лошо. Трябва да кажем, че агресията тръгва от парламента. Тя тръгва от правителството. Има достатъчно показателни примери."

Един човек влачи възрастна жена на границата и става вицепремиер. Друг левент проявява агресия срещу 87 годишна възрастна жена в подлез на софийска метростанция и след това става общински съветник", допълва Румен Петков.

Изборът на изтребител - залог, докога ще издържи правителството

Изборът на изтребител - залог, докога ще издържи правителството

Поптодорова: Последното нещо, което Кремъл иска да види у нас, е американски самолети

Припомняме, вчера правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. Срещу процедурата ще гласуват от БСП, обявиха от столетницата.

Въпросът е какви гласове ще събере управляващата партия ГЕРБ и до каква степен може да разчита на гласовете на всички депутати от малката коалиция на Обединените патриоти. Днес Веселин Марешки също обяви, че депутатите му няма да подкрепят доклада на Министерски съвет.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като "триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г."

За модернизацията на бойната ни авиация без емоции и пристрастия

За модернизацията на бойната ни авиация без емоции и пристрастия

Между F-16, Грипен и Юрофайтър лош самолет няма. Евгени Кръстев задава важния въпрос - кой би бил най-добрият избор, така че максимално да компенсираме загубеното време