Държавният глава Плевнелиев не скри възмущението си от факта, че управляващите нe консултират с него промените, готвени в сектор „Сигурност".

Чувам, че ще ми отнемат конституционни права, чувам, че ще ми отнемат права, зададени по закони и се питам - някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза? Отново това се прави в последния момент, под масата, заяви президентът по време на визитата си в един от институтите на БАН.

През 2012 година на Консултативен съвет по национална сигурност бяхме в пълен консенсус пред очите на нацията, припомни той и апелира институциите да се върнат към вече договорения консенсус от 2012 година.
Ще ми е интересно как Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат, от собствените си думи през 2012 година, когато имахме КСНС по пакета закони в сектор „Сигурност" и постигнахме пълно съгласие", коментира още Плевнелиев.

По повод на вота на недоверие, който в момента се дебатира в НС, Плевнелиев заяви, че това е един демократичен инструмент, с който всяка демократична опозиция разполага.

Президентът призова още парламентът да обсъди Закона за иновациите, подготвен от служебното правителството, който предвижда създаването на Национален иновационен фонд.

Правилната рецепта е БАН, университетите, институциите и бизнесът да заработят заедно, коментира Росен Плевнелиев, който се запозна с научно-приложни проекти на двата института, част от които могат да бъдат финансирани по бъдещата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж".

Държавният глава пое ангажимент да окаже подкрепа за изработването на удачна форма за взаимодействие на водещите клъстери у нас с Българската академия на науките в области като информационните и комуникационните технологии, автомобилостроенето, земеделието и производството на храни.