Димитър Главчев беше хвърлен в студената вода на база заложените промени в Конституцията. Това заяви съветникът на служебния премиер Меглена Плугчиева в студиото на БНТ. 

Меглена Плугчиева очаква да има бърз резултат и бързо решение по темата с Министерство на външните работи, тъй като България не стои никак добре пред европейските си партньори с кризата около МВнР.

"Управлението на държавата не е холивудски филм "За кожата на един министър", коментира тя. И Плугчиева като държавния глава Румен Радев смята, че има достатъчно добри дипломати, които могат да се справят с оглавяването на Външно министерство.

Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР

Румен Радев: Главчев не разбира с какво се е заел, камо ли да оглави МВнР

Като нелепи фантазии определи твърдението, че се коалира с ГЕРБ и ДПС

Меглена Плугчиева обясни, че са ѝ предлагани министерски постове, които обаче е отказала. Кои министерски кресла са ѝ предлагали - не стана ясно. Припомняме, че Меглена Плугчиева бе номинация за МОСВ в несъстоялия се в 48-то Народно събрание кабинет на ГЕРБ Габровски. До декември месец заемаше длъжността посланик на България в Черна гора, като именно дипломатът, който я наследи там, Стефан Димитров, в момента е външен министър.

Само седмица след като служебното правителство встъпи в длъжност самият Димитър Главчев поиска смяната му заради лоша комуникация и несъгласуваност във външната политика на страната, но президентът все още не е подписал указа. Освен това Румен Радев отхвърли предложението постът да бъде зает зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов именно. Така се стигна до предложението от вчера служебният премиер Главчев да съвместява и длъжността външен министър. Идея, която не е нова за българската политика и вече веднъж претърпя дори и имиджов провал, заедно с преговорите за ротация и Мария Габриел да бъде едновременно и премиер и до остане начело в кабинета във Външно. 

Плугчиева смята, че е била поканена от служебния премиер Димитър Главчев да му бъде съветник заради опита си, който има не само в областта на външната политика, но и в областта на околната среда, горите. Припомняме, вчера и президентът Румен Радев изказа съмнения за подготвеността на вече бившия шеф на Сметната палата да поеме поста.

Тя предупреди още, след като е била с Главчев по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, че има опасност за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев“

Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев“

Обиди се на медиите, че само питат за външния министър Даниел Митов