Независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те могат да се превърнат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора. Заради тази своя теза и опит бившият министър на икономиката в правителството на Саксккобруггоски Николай Василев смята, че държавни банки изобщо не трябва да има. В студиото на БиТиВи той коментира скандала с кредита, отпуснат от ББР за колекторска дейност, което разгневи премиера Борисов и той вчера разпореди да се смени ръководството на банката.

Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще надхвърлят 100 хил. души. На този етап България изненадващо се справя добре, затова и излизането на държавата от кризата ще бъде относително бързо, смята той. Като мярка Василев предложи мораториум върху покупката на всякакви коли и техника от държавни учреждения и институции.

61 644 безработни от началото на кризата

61 644 безработни от началото на кризата

Близо 10 000 души са си намерили работа

Според Николай Василев нищо не пречи държавната подкрепа за бизнеса и гражданите - мярката "60/40" и безлихвените кредити - да се осъществяват и без наличието на държавна банка. Такива мерки се предприемат и от държави, където държавни банки няма, посочи Василев и като цяло одобри действията на финансовото ведомство в кризата.

Подкрепям и мярката "60/40" в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител", обясни Василев. По думите му ако един работодател не е готов при такива условия да запази работниците си, то може би по принцип той не иска за ги запази.

Караниколов: Бюджет не се раздава, защото някой се е събудил с идея за рейтинга си

Караниколов: Бюджет не се раздава, защото някой се е събудил с идея за рейтинга си

Икономическата криза в момента не е присъда

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%, а за този период е трябвало да се заделят средства, защото е било ясно, че предстои възнагражденията да започнат да намаляват. Николай Василев припомни, че и през 2008 г., като член на тогавашното правителство, е бил против изхарчването на 3 млрд. лв. излишък, тъй като годината е била "затишие пред буря" и на следващата година кризата е дошла. По думите на Василев 2019 година също е била такава и изхарчения излишък от 6 млрд. лева сега е щял да ни дойде добре.

В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши години", заяви бившият министър на икономиката.

Държавата не може да замени реалната икономика, убеждава Горанов

Държавата не може да замени реалната икономика, убеждава Горанов

Ще има бизнеси, които ще престанат да съществуват

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан, а те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер.