България продължава да бъде сред най-твърдите поддръжници на европейската перспектива на страната Ви, но нашата подкрепа никога не е била безусловна. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Очакваме от всички политически партии в страната да се отнасят отговорно и с мисъл за бъдещето, когато коментират Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, заяви председателят на българския парламент. Това е особено валидно в предизборния период, защото изборите идват и си отиват, но съседите остават, каза председателят на българския парламент.

Тя подчерта, че личните политически борби могат да навредят на имиджа на Република Северна Македония в Брюксел.

За Република Северна Македония е много важно предсрочните парламентарни избори да бъдат проведени честно, демократично и в духа на европейските ценности

Правителството отпусна 1,7 млн. лв. за туристически и екопроекти с Македония

Правителството отпусна 1,7 млн. лв. за туристически и екопроекти с Македония

Средствата са от Програмата за трансгранично сътрудничество

По думите й подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше положителна стъпка и получи подкрепата на всички парламентарни групи в българския парламент, припомни Караянчева.

За България е важно пълното прилагане този документ, каза тя. Изпълнението на Договора ще остане неизменно условие за подкрепата на България след взимане на решение за започване на преговори с ЕС, акцентира председателя на 44-то народно събрание.

Една от целите на Договора от 2017 г. е на база на общото минало да изградим нашето общо бъдеще, отбеляза Цвета Караянчева. 

Българите от Македония и Сърбия ще учат висше без такси

Българите от Македония и Сърбия ще учат висше без такси

Промените предвиждат още въвеждане на участието на българските неделни училища

Председателят на Народното събрание поздрави президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски с успешното приключване на процедурата за присъединяване на страната към НАТО.

Караянчева подчерта, че България беше сред първите държави, които ратифицираха Протокола за присъединяване.

"България ще подкрепи взимането на решение от ЕС за началото на преговорния процес с Република Северна Македония и Албания още по време на Европейския съвет през март 2020 г.", заяви Цвета Караянчева. Тя увери Стево Пендаровски, че българският парламент има готовност да подкрепя страната в отношенията с новия Европейски парламент.

В Скопие е българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание. Повод за визитата е ратифицирането от Събранието на Република Северна Македония на Протокола за присъединяване на страната към НАТО.

От съседи днес нашите две страни се превръщат в стратегически съюзници, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, непосредствено след като Събранието на Република Северна Македония ратифицира Протокола за присъединяване на страната към НАТО.

След ратифицирането на документа имаше церемония по издигане на знамето на НАТО пред сградата на Събранието на Република Северна Македония.

Припомняме, през октомври Сенатът одобри решението на американското правителство да подкрепи влизането на Македония.

Скопие подписа протокола за присъединяване към Алианса през февруари 2019 г. - след като страната прие новото си име Северна Македония, което беше условието на Гърция, за да подкрепи евроатлантическата интеграция на съседната страна. Пътят за присъединяването на Северна Македония беше отворен, след като парламентът и на Гърция ратифицира споразумението от Преспа, което утвърди името Северна Македония. Скопие ратифицира споразумението на 11 януари.

След приключването на формалните процедури Северна Македония ще стане 30-ият член на НАТО.

В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България-Северна Македония Борис Вангелов, заместник-председателят на групата Тома Биков и нейните членове Жельо Бойчев, Велислава Кръстева и Полина Цанкова-Христова.

По-късно българската парламентарна делегация ще присъства на заседанието на Събранието на Република Северна Македония, на което ще бъде ратифициран Протоколът за присъединяване на страната към НАТО. 

За по-твърда позиция на България към Северна Македония зове проф. Овчаров

За по-твърда позиция на България към Северна Македония зове проф. Овчаров

Съвместната комисия била "ялова" и създадена "на тъмно"

Припомняме, на 30 септември 2019 г. държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Месеци преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.