"Политическа група 5" гласува с четири гласа против и един въздържал при разглеждането на доклада за сключване на извънсъдебна спогодба с фирмата "МТК Груп" за обслужване на 16 автобусни линии. Въпреки това Столичният общински съвет прие решението за отдаване на концесия на линиите. Това съобщиха от формацията. 

Основният мотив за позицията на общинските съветници от "Политическа група 5" беше липсата на независим експертен анализ, който да даде възможност на всички съветници да вземат информирано и обосновано решение при гласуването си.

Вчера докладът бе разгледан от Постоянната комисия по транспорт и туризъм. По време на заседанието Симеон Славчев, общински съветник от "Политическа група 5", в която влизат "Движение 21", "Глас народен" и "Зелените", поиска отлагане на точката поради липса на по-подробен анализ. Според представители на неправителствени организации липсват точни разчети, които да обосноват представените от "МТК Груп" цени за километър пробег. От сдружение “Градски транспорт и инфраструктура” също настояха за отлагане на доклада, тъй като считат, че интересът на столичани не е защитен. Докладът обаче беше приет от комисията с гласовете на съветниците на ГЕРБ и БСП.

Според "Политическа група 5" не е достатъчно ясно дали сключването на договора за концесия е рентабилно за общината при тези условия. Концесията е със срок от 8 години, а цената й е 141 млн. лв. Според вносителите на доклада, внесен през март, сделката цели да спести на Столична община 15 млн. лв. Тази сума трябва се изплати на "МТК Груп" като обезщетение по съдебното дело, в което компанията обжалва решение на общината от 2008 г. Междувременно обаче ВАС намали дължимата сума трикратно - на 5 млн. лв.