Българските парламентарни избори са след месеци на антиправителствени протести, призоваващи премиера Бойко Борисов да подаде оставка заради твърденията за корупция и непрозрачните връзки между правителството, олигарсите, съдебната система и службите за сигурност, пише "Политико".

Освен реконструкцията на кабинета, Борисов отказа да отстъпи и вместо това разпалва страха от перспективата неговите социалистически опоненти да поемат властта.

БСП готова за избори по всяко време

БСП готова за избори по всяко време

Корнелия Нинова подчерта, че отношенията им с президента са принципни

В това гласуване е заложено повече, отколкото само за България: За да осигури подкрепа от малка националистическа партия в управляващата си коалиция, Борисов постави пречка пред пътя на Северна Македония към членство в ЕС, притискайки Скопие да признае възгледите на София, че езикът, който се говори в Република Северна Македония е регионален диалект на българския език. 

По-късно през годината има и президентски избори, очаквани през есента. Все още няма декларирани кандидати, но социалистическият президент Румен Радев - който се изправи срещу Борисов на фона на протестите - има право да поиска втори мандат.

Остава да видим дали в парламентарната надпревара през 2020 г. се появява нова коалиция, но засега управляващата партия "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ) на Борисов води в анкетите с 28% подкрепа. Социалистическата партия (БСП), оглавявана от Корнелия Нинова, е на второ място с около 25 процента.

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Борисов за датата на изборите: Казана дума, хвърлен камък

Казаното трябва да се отстоява от тези, които са казали

За да отклони вината от себе си на фона на протестите, Борисов насочи вниманието към корупционните скандали на социалистите и неспособността им да се борят с организираната престъпност, което ограничи достъпа на България до еврофондове през 2008 г.

ГЕРБ обвинява социалистите в тесни връзки с Кремъл, въпреки че Борисов също се радваше на уютни отношения с Москва.

Все още няма официални кандидати за президент на България, но Борисов обмисляше преди няколко години да се кандидатира. Това означава, че може да се изправи срещу Радев, който яхна протестите през 2020 г. като шанс да се опита да сломи хватката на Борисов в държавата.

Според "Политико" останалите политически сили към края на 2020 г. са със следните проценти: "Има такъв народ"-13%; ДПС-10%; "Обединени патриоти"-5%; "Демократична България"-4%; "Изправи се.бг"-4%; "Атака"-2%; "Воля"-2%; "Реформаторски блок"-2%; АБВ-1%.

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори
Обновена

Радев не вижда никаква подготовка и готовност за избори

Премиерът е зашеметен и не се ориентира