Никой няма да приема оправдания за несвършена работа и няма никакво извинение за ЦИК, ако тя не изпълни закона и не осигури честни избори в България. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред Нова телевизия. Той смята, че допълнително за изборите ще са нужни около 400-500 машини. Те се намират във фирмата-изпълнител, може да се осигури и по-голямо количество.

Томов обясни още, че машините са производство на фирма, частично притежавана от венецуелското правителство, една от най-големите корпорации за производство на машини в света.

Машините за записване на вота могат да бъдат обект на атаки, но има предпазни средства, всички машини в България нямат обща връзка с интернет, така че няма начин да се хакнат голям брой машини с едно действие, добави специалистът. По думите му, "съществуват и начини да се проверява - дали има разлика между разписките и машинния протокол".

Като излезе разписката - да се проверява дали си пише партията, за която са гласували, посъветва гласоподавателите той.

78 машини за гласуване са стигнали до областните МВР-та, защо обаче ЦИК не знае

78 машини за гласуване са стигнали до областните МВР-та, защо обаче ЦИК не знае

Все още машините не са платени, предстои среща с фирмата, обясни Росица Матева

Цветозар Томов успокои, че могат да се правят контролни проверки и няма как лесно да бъде манипулиран вотът на хората при гласуване с машина. "Това става с една извадка от един процент от всички бюлетини може да се установи с висока точност дали има масови нарушения", каза той, позовавайки се на опита си като социолог.

"Най-тежкият проблем е, че хората трябва да преодолеят страха си, да видят, че не е по-сложно от гласуването с хартия, затова ЦИК ще проведе информационна кампания, която цели всеки да се опита да гласува предварително с машина пробно за хората, които се притесняват и съмняват", обясни още говорителят на ЦИК.

Когато има обществен натиск и съмнения за вота в определена секция заради разлика между машина и протокол - е нужна сериозна проверка, според него.

Новият шеф на ЦИК призова машинното гласуване да не се обрича на провал

Новият шеф на ЦИК призова машинното гласуване да не се обрича на провал

Цената на машините за гласуване още не е платена

Къде обаче има пролука в машинното гласуване - Цветозар Томов каза, че ЦИК може да се справи с всички възникнали проблеми, а основният риск е политизацията в нея. "Трябва да се преодолее това и това да не влияе върху най-важните решения на ЦИК, да се подхожда с еднакъв критерий към всички партии и при вземане на решения това да става при отговорност на членовете, а не според партийна принадлежност", обясни той.

Припомняме, че предишният състав на ЦИК отчете, че машиното гласуване е било предизвикателство, а на изминалите избори на редица места то бе прекратено и се премина изцяло на хартиено гласуване заради неразбории.

Сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки.

45-то Народно събрание с промените в Изборния кодекс въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Достатъчно машини за изцяло машинен вот обаче може да има най-рано през октомври