За много по-голямо военно оживление в Черно море заговори вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова пред БНР. Повод за нейната прогноза бе изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София, че трябва да сме готови за свят с руски ракети, разположени навсякъде.

Поптодорова, която бе посланик на България в САЩ (2010-2016 г.) и бивш преводач на Тодор Живков, припомни, че България никога не е провокирала конфликти. Конфликти са били провокирани от наши съседи в черноморския регион, заяви тя.

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде
Обновена

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде

Борисов влага сърце и душа да сме държава, способна на сериозни военни действия

"Достатъчно е само да споменем обстановката в Молдова, Грузия, Украйна, за да си дадем сметка, че за съжаление мирната идилия не е постижима в обозримо бъдеще", подчерта Поптодорова.

Тя обясни своята теза с това, че ще се наложи едно по-видимо присъствие на алианса. "Разбира се, съобразено с всички вече договорени задължения, отговорности, права, които и до момента се спазват от въоръжените сили на НАТО и най-вече от ВМС", каза Поптодорова.

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

България трябва да формулира и аргументира свои позиции в рамките на НАТО

Тя определи посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София тази седмица като обичайна визита. Според нея това "съюзническо посещение" може да бъде сравнено с визити на еврокомисари и представлява "българското външнополитическо ежедневие".

"Столтенберг дойде в един напрегнат момент в сферата на сигурността... Но фокусът беше основно върху опасността от хибридна война, която се засилва, сигурността в Югоизточна Европа, Западните Балкани и Черно море", каза Поптодорова.

По думите й е показателно, че шефът на НАТО е дошъл в България след срещата в Кошице, Словакия. Там във формат Б9 - девет от членките на алианса са обсъждали тези теми.

По думите на Поптодорова Русия има стремеж да създаде нещо като военно неутрална зона в Западните Балкани. "Това минава през Сърбия, опитите, които бяха направени да се препятства Преспанското споразумение, за което получихме изрично признание от Столтенберг... Гърция реагира публично, което бе нещо нечувано до този момент, Македония реагира, Черна гора реагира", посочи Поптодорова.

Румен Радев очаква да ползваме опита на НАТО при модернизацията на армията ни

Румен Радев очаква да ползваме опита на НАТО при модернизацията на армията ни

Северна Македония в НАТО е сигнал за Балканите, единодушни Радев и Столтенберг

"Това ни дава една по-практическа и фактологична картина за усилията нашият район да се "кастрира и неутрализира по остър начин спрямо нашата принадлежност към НАТО, но даже и към ЕС", добави тя.

Бившият посланик на България в САЩ заяви, че е изпитала облекчение, когато премиерът Бойко Борисов заяви, че "България не е троянският кон на Русия".

Диалогът с Русия е: "от критично важно значение". Според ней комуникацията трябва да се води от гледната точна на партньори, гледащи в една посока, а не един срещу друг. "Трябва да кажа, че вината, отговорността за това не е на НАТО", каза Поптодорова.

Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

Нужни са алтернативни източници за гарантиране на енергийната си сигурност

"За съжаление Русия смята, че е постоянно заплашена, което не отговаря на фактите, по-скоро е видно обратното действие. Виждаме една тревожна Русия, която по-скоро се опитва да излезе извън сегашните си граници и да възвърне част от територии, които са принадлежали някога на Съветския съюз", каза Поптодорова и изрази песимизъм за развитието на подобен диалог в рамките на НАТО-Русия.

"В отговор НАТО основателно смята, че е необходимо да осигури своята защита, но тя не е насочена специално срещу Русия", подчерта Поптодорова, като посочи необходимостта за защита от хибридни атаки, кибератаки.

Припомняме, вчера Соломон Паси - бивш външен министър на България, инициатор на приемането на страната ни в НАТО и основател на Атлантическия клуб в България, заяви че иска ядрени оръжия на Балканите. Мотивът му - те щели да гарантират мир.