Не става дума дали искаме или не искаме втория мандат. И рискът да не мине беше голям. И на следващите избори от ПП-ДБ са готови да се борят за първото място, тъй като това е целта на всяка една партия да влезе в управление и да реализира целите, които смята за най-важни. 

Това коментира в студиото на "Панорама" по БНТ Николай Денков от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Всъщност тези пет закона и две решения са изключително важни, отлагани с години и са сърцевината на този меморандум, който не успяхме да подпишем заедно с ГЕРБ при предишното правителство. Те са най-важната част от Плана за възстановяване и устойчивост за 1,3 млрд. лева.

Според него, тези средства са 100 км магистрала, 130 училища. Това е ограмна сума пари и не може да се намери решението за нея.

ПП-ДБ връщат празен втория мандат

ПП-ДБ връщат празен втория мандат

Заради липса на подкрепа за антикорупционните закони

"Всеки трябва да бъде съюзник за нещата, които ни обединяват. Именно тези теми и тези закони бяха приоритетни, защото са важни за всички и според мен, те би трябвало да обединят всички. Бяхме много внимателни да предложим това, което може да ни обедини. Предложихме и на другите, ако искат да добавят нещо - нещо, което ни обединяма, а не нещо, което ни разделя", поясни Денков.

По отношение на разцеплението в ДПС, Николай Денков каза, че турските граждани в България страдат от опита да бъде монополизирано тяхното политическо представителство:

"Има готовност от различни политици да преодолеем този етап и да потърсим адекватно политическо представителство и в други партии, така че тези хора да имат избор. Тогава партиите трябва да се съревновават да спечелят тяхното доверие и това е съвсем реалистична задача на днешния ден."

Монополизирането на която и да било група създава проблем за самата група, за политическата система и трябва да се отнасяме с уважение към тези усилия, добави той.

Радев дава и си взима втория мандат в понеделник

Радев дава и си взима втория мандат в понеделник

ПП-ДБ вече заявиха, че ще го върнат веднага

Припомняме, че в понеделник, 22 юли, от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме Промяната-Демократична България".

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще вземат и ще върнат мандата още веднага неизпълнен, след като се провалиха опитите им за разговор върху Декларация за законодателни инициатива в рамките на 50-то Народно събрание. Разговорите се проведоха в сряда в парламента, като на тях се отзоваха ГЕРБ-СДС, които отказват да подкрепят втори и трети мандат, Възраждане, БСП и "Има такъв народ", като и независимите депутати, преди от ДПС, заявиха готовност за евентуална подкрепа.

Изводът обаче, който направиха от ПП-ДБ е, че не срещат подкрепа върху антикорупционната законодателна програма, която предлагат, затова и няма смисъл да се иска по-настоятелно удължаване на времето на живот на 50-то Народно събрание до връчване на втория мандат. Вчера от ПП-ДБ обявиха, че ще върнат още при получаването му мандата неизпълнен.

анкета

Ще роди ли кабинет 50-то НС?

Виж резултати

Да, трябва 11.0%

Да, победителят е ясен 4.0%

Все ще сглобят нещо 6.9%

Третият мандат е ключът 4.8%

Надежда всяка оставете 73.3%

Предстои да стане ясно кога и на коя политическа сила ще връчи президентът Радев третия мандат. Заявка да го получат са дали "Има такъв народ", БСП, както и "Възраждане", макар и да признават, че остават.  песимисти.

Най-логично е президентът Румен Радев да даде третия мандат на "Има такъв народ", защото "ние сме единствените в този парламент, които можем да водим разговори с всички останали парламентарни групи". Това написа преди ден лидерът на ИТН Слави Трифонов в профила си във "Фейсбук".

До този извод Трифонов стигнал въз основа на вчерашната срещу между представителите на ИТН и "Демократична България", която е създала "възможността за основа на умерени, експертни и практични разговори по политики и приоритети".

Шоуменът е останал "приятно изненадан от поведението на представителите на ДБ, което крайно се различава в момента от поведението на ПП и техните лидери".

БСП изненадани от скоростта, с която се връща втория мандат

БСП изненадани от скоростта, с която се връща втория мандат

Според Атанас Зафиров ПП-ДБ не са направили достатъчно сериозен опит за правителство