27 млн. лв. отпусна правителството на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Пантелеймон" в Ямбол. Това стана на редовното правителствено заседание на кабинета "Борисов-3" в Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че още от 2013 г. се работи по тази тема, тъй като болницата била в един павилион.

Премиерът се надява, че в рамките на 1 година да се приключи с ремонта на болницата.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев посочи, че увеличението на капитала на болницата ще се разпредели по следния начин - за 2019 г. - малко над 8 милиона, за 2020 г - 13 милиона и 5 милиона и 400 хиляди лева за 2021 г. Той отбеляза, че болницата разполага с различни структурни дейности, които са единствени в Ямболска област.

Ананиев изтъкна, че павилионният тип на лечебното заведение, влошените битови условия и затруднените комуникации между отделените структури затрудняват дейността и конкуретността на болницата. Здравният министър отчете, че болницата обслужва 120 000 души в тази област.

С отпуснатите финансови средства, ще се постори нова болница с 250 легла, където ще се осигури и ново инфекциозно отделение. Площта на новата болница ще бъде 32 000 квадратни метра.

Борисов обеща 27 млн. лева за болницата в Ямбол

Борисов обеща 27 млн. лева за болницата в Ямбол

Новата 10-етажна болница е с до 250 легла

Ананиев заяви, че по този начин ще се подобрят условията на труд в болницата, лечението на пациентите, привличането на специалисти и ще я направи стабилно лечебно заведение, с което да бъдат създадени условия за прилагане на нови методи за диагностики и лечение на жителите на Ямбол.

Кметът на града Георги Славов заяви, че изграждането на новия болничен комплекс в Ямбол не е предизборно решение, а една полезна придобивка за хората. Той припомни, че това е негова кауза още от 2008 г., но през годините проектът бил спиран няколко пъти.

По думите му с осигурените парични средства и вече изготвения проект, предстои да се обяви поръчка за избор на изпълнител, който болницата ще изпълни и в мраките на около година и половина ще има нов болничен комплекс.

"Ямбол ще има здравеопазване, което няма да бъде в 17 фургона, както е досега", подчерта на свой ред областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

По думите на изпълнителният директор на МБАЛ "Свети Пантелеймон" Панайот Диманов жителите на града чакали това чудо 40 години.

Търсят кой да завърши строежа на "новата" болница в Ямбол, започнал преди 40 г.

Търсят кой да завърши строежа на "новата" болница в Ямбол, започнал преди 40 г.

До края на февруари общината стартира обществена поръчка

Припомняме, вчера премиерът беше на среща с ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Пантелеймон" в Ямбол, където условията за работа не са добри, затова има липса и на медицински кадри. Поради тази причина министър-председателят обеща, че на днешното заседание на Министерски съвет ще бъдат отпуснати 27 милиона лева, с които да се осъществи преместването на болницата в намиращата се в близост недостроена сграда на груб строеж.

Правителството гласува и 20 милиона лева за училищни автобуси. Премиерът заръчна на министъра на образованието Красимир Вълчев всички автобуси, които возят децата на училище са остарели и могат да създадат риск, да се подменят.

От своя страна Вълчев посочи, че с тези пари ще бъдат закупени над 100 училищни автобуса. Ако се закупят по-големи автобуси, ще бъдат за повече деца, стана ясно от думите му.

"Имате специалисти, решавайте го. Може да си го позволим за здравето на децата", изтъкна още премиерът Борисов.

Родилното в Ямбол спира да работи до средата на лятото

Родилното в Ямбол спира да работи до средата на лятото

Директорът на болницата признава, че не е могъл да намери решение