Министрите от кабинета "Борисов-3" се съгласиха за освобождаването на бригаден генерал Красимир Станчев от длъжността началник на НСО, съобщиха от Министерския съвет след днешното онлайн заседание.

Министерският съвет прие решение, с което дава съгласие бригаден генерал Красимир Станчев да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана.

Шефът на НСО ген. Станчев хвърли оставка

Шефът на НСО ген. Станчев хвърли оставка

НСО прилагала закона такъв какъвто е и пазела излъчените представители "независимо от качеството, стойностите и възгледите им"

Припомняме, на 10 юли от ГЕРБ поискаха оставката на началника на НСО. Същият ден и президентът Румен Радев поиска началникът на НСО да напусне поста си.

Малко по-късно ген. Станчев хвърли оставка. Мотивите му - "След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана".

Ден преди тази оставка имаше извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха. Охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа - изключителна държавна собственост, според Конституцията, чл. 18, ал.1. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни, но след това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.

След това стана ясно, че искането за допълнителна защита на сухоземния и морски периметър в парк "Росенец" е направено лично от шефа на НСО. Самото предложение бе малко по-късно оттеглено.