Депутатите от Комисията по правни въпроси приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който бе внесен от ГЕРБ след като в пленарна зала ветото на президента бе отхвърлено.
Народните представилите гласуваха с 9 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се". С промените ГЕРБ връщат предишния праг на преференциите, след като повишаването му предизвика бурна реакция сред обществото и беше една от причините за президентското вето. Предишният вид на Изборния кодекс предизвика напускането на пленарна зала на опозицията в лицето на БСП.

Законотворците обаче не подкрепиха законопроекта на ДПС и гласуваха с 2 гласа "за", 2 "против" и 8 "въздържали се".

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

ГЕРБ решиха да върнат преференциите

Те ще открият и нова процедура по избор на ЦИК

В аргументите си председателят на ресорната парламентарна комисия Данаил Кирилов заяви, че трябва да се работи за развитие на правната култура, а "не да си поставяме капаци пред очите".

По време на дебатите депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви, че "за преференциите на сина на тати, който трябва да бъде депутат на всяка цена и за дъщерята на мама няма да говоря". Той призова всички народни представители да бъдат европейци и да подкрепят законопроекта на ДПС. Министерство на външните работи (МВнР) подкрепи предложението на ДПС за техния вариант за Изборния кодекс

Иначе от ДПС внасят законопроект, който пресъздавал и уреждал в законодателството норми, препоръчани от Венецианската комисия и Европейския парламент. Хамид препоръча на представителите на ГЕРБ от европейския парламент да осигурят на българските граждани по света да гласуват на европейските избори.

Христиан Митев заяви, че от ВМРО подкрепят връщането на преференциите в първоначалния им момент, докато от НФСБ обаче се въздържат от подкрепа на ниския праг на преференциите.