Ще внесем наш законопроект за изменение в Изборния кодекс на първата минута след гласуването на президентското вето в пленарна зала.

Това заяви депутатът от ДПС и зам.-председател на Комисията по правни въпрос Хамид Хамид по време на обсъждането на ветото на президента Румен Радев върху текстовете на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Президентското вето за промени в ИК влиза в комисия

Президентското вето за промени в ИК влиза в комисия

Ветото на Радев е обречено на неуспех в комисия и пленарна зала

Припомняме, държавният глава наложи вето на промените на управляващите в изборните правила, с което беше въведен по-висок праг на преференции. Въпреки че от ГЕРБ обявиха, че ще върнат предишното положение, решението бе самото вето да се отхвърли в пленарна зала, а след това да се внесат нови предложения.

Хамид Хамид честити на ГЕРБ международния ден на палачинката

Хамид Хамид честити на ГЕРБ международния ден на палачинката

ДПС ще гласуват за повторното приемане на законопроекта за промяна на ИК

В аргументите си председателят на ресорната комисия Данаил Кирилов заяви, че ако ветото бъде подкрепено, то ресорната правна комисия ще предприемат необходимите действия като законодателна инициатива.

Хамид Хамид заяви, че трябва да се изчака становището на пленарна зала. Нека да се види повторното разглеждане на закона в пленарна зала и едва тогава да се декларират политически виждания относно ветото, призова той.

Припомняме, анонс, че мнозинството ще отхвърли и това президентско вето беше даден и на срещата в парламента между представители на ГЕРБ и на патриотите.

Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс беше приет от 44-то Народно събрание след маратонско гласуване от над 14 часа на 15 февруари 2019 г.

Промените предизвикаха скандал заради вдигането на прага на преференциите, отлагането на машинното гласуване, отказа от избор на нова ЦИК и други. Още тогава държавният глава Румен Радев се изказа критично към промените и даде знак, че за пореден път ще упражни правото си на вето.

Промените станаха повод опозиционната партия БСП да заяви, че нейните депутати напускат парламента.

За вето призоваха редица опозиционни партии, както и граждански сдружения. Омбудсманът Мая Манолова дори заяви, че промените ще бъдат дадени на Конституционния съд. 60%

Припомняме, анонс, че мнозинството ще отхвърли и това президентско вето беше даден и вчера.

Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс беше приет от 44-то Народно събрание след маратонско гласуване от над 14 часа на 15 февруари 2019 г.

Промените предизвикаха скандал заради вдигането на прага на преференциите, отлагането на машинното гласуване, отказа от избор на нова ЦИК и други. Още тогава държавният глава румен Радев се изказа критично към промените и даде знак, че за пореден път ще упражни правото си на вето.

Промените станаха повод опозиционната партия БСП да заяви, че нейните депутати напускат парламента.

За вето призоваха редица опозиционни партии, както и граждански сдружения. Омбудсманът Мая Манолова дори заяви, че промените ще бъдат дадени на Конституционния съд.

Заради скандала от ГЕРБ дадоха крачка назад и обявиха, че ще върнат предишното положение, но депутатите от управляващата коалиция се оказаха в юридическия казус това да не може да стане, тъй като измененията и допълненията са минали на гласуване в пленарна зала и предстои тяхното обнародване. Паралелно с това представители на ДПС в един глас започнаха да отричат тяхно настояване да е промяната, довеждаща до практическа отмяна на преференциите.

Румен Радев призова опозицията в лицето на БСП да се върне в парламента, но това беше категорично отхвърлено.