Правосъдното министерство излезе с официална позиция за спорния проект, ограничаващ правото на глас на българи зад граница. Ведомството излезе с изявление и не отговори на въпроси на медиите.

Изявлението бе направено от Деница Митрова, заместник-министър на правосъдието. Никога не е обсъждано отпадане правото на глас на български граждани в страните от ЕС, стана ясно от думите й.

Също така Митрова коментира, че проектът е на Министерство на Правосъдието и после е обсъден с правистите на президента. Проектът бил качен за обществено обсъждане на сайта в нарушение на наредбите.

Самата Митрова е имала изискване за редакция на спорните текстове. Финалният текст, който беше качен за обществено обсъждане, не е съгласуван с министъра на правосъдието, поясни тя. Чиновникът в нарушение е направил опит да стартира съгласувателна процедура, обясни заместник-министърът на правосъдието.

ГЕРБ връща на работа уволнения чиновник Талев

ГЕРБ връща на работа уволнения чиновник Талев

Отстраняването му било големият гаф на служебното правителство

За това има като свидетелство и кореспонденция между него и други служители на ведомството.

Той е уронил престижа на Министерство на правосъдието, продължава да е официалната позиция на ведомството. Когато е направил това, служителят Талев все още е бил в изпитателен срок.

Припомняме, тази седмица мина под знака на напрежението, което предизвика публикуван на обществено обсъждане проект за промени в Закона за българското гражданство, който вторично въвежда промени и в Изборния кодекс, въвеждайки принцип за уседналост и за парламентарни, и за президентски избори. 
Поправките предизвикаха остра реакция, тъй като ограничават правото на гласуване на всички емигранти. Конституционният съдия Анастас Анастасов предположи че най-вероятно предложението на правосъдното ведомство ще бъде атакувано в Конституционния съд.

Първоначално не беше ясно кой е източникът на предлаганите промени, докато от Министерство на правосъдието в сряда след заседанието на МС не обявиха изненадващо, че уволняват чиновник заради самоволните му действия. Предложенията за промени бяха свалени от сайта на министерството. Самият уволнен Любомир Талев заяви, че процедурата е спазена и някой се опитва да си измие ръцете с нега за гафа.

В последствие служебният министър-председател Огнян Герджиков обяви, че върху правителството не е упражняван натиск за промени в Изборния кодекс.

Вчера късно вечерта в своя позиция президентът Радев потвърди индиректно, че идеята за проекта идва от президентството, но и признава факта, че България е парламентарна република. Това обаче, според Радев, не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми. 

Както от БСП, така и от ГЕРБ настояваха незабавно да бъдат изтеглени подготвените от служебния кабинет промени, засягащи изборните права на българските граждани в чужбина