Депутатите гласуваха предизборната агитация да се води само на български език.

Очаквано този текст предизвика разгорещени спорове относно правото на малцинствата агитацията по време на кампанията да се води и на език, различен от официалния език.

Четин Казак упрекна депутата Димитър Байрактаров от ПФ, че едва ли не внушава, че българската конституция задължава предизборната кампания да се води на български език. Казак посочи, че напротив - всички европейски документи дават възможност на гражданите да получават информация и на друг език, включително и по време на кампания.

Усложняват подписката за регистрация на партиите в ЦИК

Усложняват подписката за регистрация на партиите в ЦИК

Подписите пред ЦИК ще се полагат пред упълномощено от партията лице

Той посъветва патриотите да се обърнат към тези избиратели на майчиния им език и, по думите му, може би някои от тях ще намерят основание да го подкрепят.
Казак апелира при приемането на Изборния кодекс депутатите да не си правят „габровски шеги” и да приемат текстове, които са законосъобразни и да имат елементарен разум и смисъл.

Четин Казак заяви, че ДПС е тук от 26 години и е европейска сила, която е отговорна за приемането на България в НАТО и в ЕС. Той посочи, че вече има резолюция, която предлага ЕС да обяви турският език за официален.

Байрактаров влезе в бурен спор и с Мустафа Ахмедов, за което получи предупреждение от председателстващия заседанието Димитър Главчев, че ще бъде отстранен от зала. Главчев помоли квесторите да заведат Байрактаров до мястото му.

Падна забраната за създаване на местни предизборни коалиции

Падна забраната за създаване на местни предизборни коалиции

Трябва да се посочват партиите, които застават зад нея

Предизборната кампания остава 30 дни, реши още парламентът с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс. От общо 126 гласували народни представители 108 подкрепиха едномесечния срок на кампанията, 13 бяха „против” и 5-ма се въздържаха.

Припомняме, депутатството имаха намерение да съкратят кампанията на 21 дена.
Четин Казак аргументира предложението на ДПС да се намали времето за агатиция, като изтъкна, че след като народните представители са направили гласуването задължително, няма нужда да се товари излишно и без това продънения бюджет с финансирането на предизборната кампания.

Четин Казак влезе в спор с патриота Красимир Каракачанов, който го упрекна, че съкращаването на срока на кампанията не е нито либерално, нито демократично.

Приеха изборният ден да продължава до 21 часа

Приеха изборният ден да продължава до 21 часа

Според БСП така изборите ще се правят в потайни доби, за да може да има манипулации

Заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова изтъкна, че е необходимо кампанията да бъде 30 дни. Тя се обърна към Четин Казак с думите: „Не пречи на вашата политическа сила да провеждате политическата си кампания по-малко.”

Четин Казак от своя страна изтъкна, че никой не пречи, на която и да е партия да се подготвя, колкото си иска по-рано и това да не влиза в срока на предизборната кампания. „По-важно е с какви послания ще ги облъчваме избирателите. Ако кандидатите не стават за нищо и три месеца няма да стигнат”, коментира Казак.

Независимият Велизар Енчев пък упрекна управляващите, че всичко се решава в стаята на председателя на парламента – Цецка Цачева и като доказателство визира сутрешната „литучка” на управляващите.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че за ГЕРБ е изключително важно да има стабилност в държавата. „Всички ние сме свидетели, че през последните няколко дни имаше толкова много интерпретации и внушения, които бяха направени от тук за текстовете, които днес и утре ще бъдат гласувани, които бяха неверни”, коментира Цветанов.