Очакваме пълен синхрон между българските евродепутати. Исканията си представи изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев по време на среща с новоизбраните български евродепутати по въпроса за пакета "Мобилност".

Транспортният бранш очаква да се търсят съмишленици в Европейския парламент. Арабаджиев очаква от ПЕС работа с Испания и Португалия, а от представителите на ГЕРБ - работа в Европейската народна партия (ЕНП). "Трябва да се обединят всички усилия, защото дойде времето да затворим онази страница с невлизането в сила на мобилния пакет", настоя Арабаджиев.

По думите му трябва да се обясни защо пакетът "Мобилност" е против интересите на общия европейски пазар. Според Арабадижев, когато се говори, не следва да се опорочат стратегическите действия за пакета "Мобилност". Така той се надява, че ще бъдат убедени западноевропейските партньори в пълнотата на исканията на българските евродепутатите.

Преговорите за пакет "Мобилност" може да започнат от нулата в следващия ЕП, смята Новаков

Преговорите за пакет "Мобилност" може да започнат от нулата в следващия ЕП, смята Новаков

Според него преговорите няма как да завършат в този мандат

Йордан Арабаджиев изрази надежда българските евродепутатите да отстояват правото си и да има повече членове в Комисията по транспорт в Европейския палрламент. Ако не се постигнат тези искания за повече членове и български председател на Комисията по транспорт, да има поне един докладчик, настоя още той.

Припомняме, в началото на април европарламентът одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

След това транспортният министър изрази притеснението си от прилагането на текстовете от пакета.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също посочи, че битката за пакета "Макрон" ще влезе в следващия ЕП.

Желязков иска работа в ЕП и по-малко приказки у нас за пакета "Мобилност"

Желязков иска работа в ЕП и по-малко приказки у нас за пакета "Мобилност"

Евроизборите свършиха, а сега е време да си свършим работата, съгласен Джамбазки

Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа "за" срещу 154 - "против".

На 27 март обаче текстовете бяха върнати в транспортната комисия.

Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста - в Страсбург и София.

На заседанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 предложения за изменения, от които 1 126 продължават за гласуване в пленарна зала. Между тях са и внесените от българските евродепутати предложения.

На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предложението на българските си колеги пакетът "Мобилност" да бъде свален от дневния ред за днешното заседание.

В края на май Ангел Джамбазки отправи покана към избраните евродепутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Демократична България" за общи действия относно Пакета "Мобилност I".

Преди седмица пък транспортният министър Росен Желязков съобщи, че е поискал среща в Брюксел за пакет "Мобилност" в края на юли.

Джамбазки кани колегите си в ЕП да се разберат за общи действия срещу пакет "Мобилност"

Джамбазки кани колегите си в ЕП да се разберат за общи действия срещу пакет "Мобилност"

Той отправи покана към тях за обсъждане на съвместната им работа в ЕП