В президентството се възмутиха от изказаните по-рано днес позиции на ръководителя на специализираната прокуратура Валентина Маджарова за това, че служителите й са били въведени в президентството, а тезите за нахлуване са манипулативни.

"Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата."

Маджарова: Спецпрокуратурата никога не е нахлувала в президентството

Маджарова: Спецпрокуратурата никога не е нахлувала в президентството

Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е политическо

Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата", се казва в позицията, разпространена от администрацията на държавния глава.

От там напомнят и че самите действия по претърсване и арести са били предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция, като самата кампания е била в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото.

Освен това от администрацията на президента посочват, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация бяха обявени от българския съд за незаконни.

От президентството цитират и мотивите на съда, в които изрично се подчертава и че " за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми", което я прави незаконна."

Съдът окончателно обяви за незаконен ареста на президентския съветник Илия Милушев

Съдът окончателно обяви за незаконен ареста на президентския съветник Илия Милушев

Според магистратите няма данни за извършено престъпление