Прокуратурата не е свенлива да прави арести. За тези арести обаче после плащат данъкоплатците. Над тази институция няма контрол. Прокуратурата трябва да си върши работата, не да служи като чадър. Това заяви в ефира на БиТиБи съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев.

Той посочи, че в новият списък Магнитски са попаднали лица, нанесли огромни щети на държавата. Министерството на финансите на САЩ установи, че тези хора са извършили престъпления. Тези случаи са в прокуратурата и тя не прави нищо. Проблемът тук е че няма справедливост, никой не гони хората, които отклоняват обществен ресурс, допълни Василев.

Искаме ли да продължаваме така или да станем нормална европейска държава, запита Василев.

Бившият министър на финансите отхвърли твърденията, че кабинетът Петков е оставил държавата на пауза. Държавата не само че не е на пауза, а порасна икономически с 4%. Това е невиждано в последните 15 години. Вдигнаха се пенсиите, детските градини станаха безплатни, увеличиха се заплати на медици и лекари. Освен това останахме и с дефицит 2.9%. При тежка криза направихме широка програма, без да вдигаме данъците. Индустрията ни се справи перфектно, поясни той.

Видя се че не само няма пауза, няма криза, а държавата се придвижи напред. Ако бяхме приели истински бюджет, който да продължи това, заплатите щяха да изпреварват инфлацията, изтъкна съпредседателят на ПП.

ПП и ДБ заедно отлепят копитата на статуквото

ПП и ДБ заедно отлепят копитата на статуквото

Регистрираха се с 9999 подписа

През 2022 г. приехме бюджет, след това приехме и актуализация, която позволи да се приеме програма за страната. Най-нормалното нещо беше да се изготви бюджет за 2023 г. Сега се замразиха доходите на хората. Няма подкрепа за бизнеса, посочи Василев относно бюджета на страната.

Той направи и коментар за меморандума с Джемкорп. По думите му документът е необвързващ. Меморандумът е прекратен, няма щети за държавата, добави Василев.

Василев засегна и темата за природния газ. Той посочи, че няма да се учуди, ако до година-две обвиненията срещу Александър Николов бъдат свалени. Василев заяви, че чак когато Газпром едностранно спря газа, кабинета на Кирил Петков тръгнал да търсим алтернатива, за да не причини щети на държавата. На пазара обаче нямаше газ. Наложи се да се договаря втечнен газ от САЩ. Това позволи да няма прекъсване на газоподаването. Като дойде служебния кабинет цените скочиха до небесата, поясни съпредседателят на ПП. Той допълни, че в обществото се вкарал излишен стрес за тежката зима.

По време на нашето правителство цената на газа бе по-евтина от борсовата в Европа. С действията си служебния кабинет докара цената през януари пак да е по-скъпа от борсовата, каза още той.

По отношение на предстоящите избори той бе категоричен, че коалицията ПП-ДБ ще се бори за мнозинство в парламента.