Днес се проведе протест пред сградата на БНТ срещу свалянето от ефир на филма за масовото изтребление на българи в Македония - "Само защото бяха българи" в понеделник, съобщи БГНЕС.

Филмът бе прожектиран на фасадата на сградата от организаторите. 

Събитието бе организирано от младежка организация "Общность Съ Идеалъ".

Снимка 561225

Източник: БГНЕС

Преди това, от ВМРО прозоваха да дойдат на протеста "всички българи, които не искат подмяната да продължи".

Никой няма право да краде историята ни и да цензурира съдбата на избитите българи в Македония!, се казва в позицията им. 

По-рано днес Националният младежки комитет на ВМРО пусна остра позиция с искане за оставката на министъра на културата заради допуснатата очевидно политическа цензура, довела до свалянето на историческия филм на журналиста Милена Милотинова "Само защото бяха българи". Лентата описва жестокото гонение и изтребление на десетки хиляди българи в Пиринска Македония по заповед на Тито с цел обезбългаряването на тези изконно български земи, пишат от ВМРО.

Политическата намеса в историята и в медийната политика са си позволявали само тоталитарни режими, заклеймени към днешна дата от целия свят, се казва още в позицията.

ВМРО обсадиха резиденция Бояна преди втората среща Петков-Ковачевски

ВМРО обсадиха резиденция Бояна преди втората среща Петков-Ковачевски

Новата власт предава българския национален интерес, притеснени са войводите

Преди това днес  Младежката организация на ВМРО организира протест пред правителствената резиденция Бояна преди втория кръг от разговори между премиерите на България и Република Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Причината - опасенията на патриотите, че новата власт предава българския национален интерес по македонския въпрос.