Премиерът Бойко Борисов обяви, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да може да се реализират големите енергийни проекти на България. 

Това щяло да стане със съдействието на Европейската комисия, но не можело да се случи и без Русия, коментира Борисов във Варна, където откри Център за наблюдение на морското крайбрежие, който ще дава възможност за реакция при всякакви бедствени ситуации, включително и при нефтени разливи.

В подробно изявление по темата той припомни, че България в момента има осъдителна присъда в Женева, за която трябва да придобие два реактора на стойност 553 млн. евро. От друга страна, каза той, да не забравяме, че всеки ден върви лихва от 167 хил. евро и дотук имаме натрупани 30-40 млн. с лихвите, така че около милиард и 200-300 милиона евро трябвало да платим, нямало какво друго действие да направим.

По този начин той призова всички вляво, в центъра и вдясно, които според него се упражняват по темата, но не си дават сметка за тежката ситуация, в която държавата е била изправена

С ударно строителство на лотове на АМ „Хемус” облекчават пътя до морето

С ударно строителство на лотове на АМ „Хемус” облекчават пътя до морето

Борисов е извикал шефа на АПИ с картата на трасето

"Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем до тук", посочи Борисов и допълни, че бил благодарен на Жан-Клод Юнкер, както и на ЕК, че най-после разбрали, за което доказателство било писмото, подписано лично от Юнкер

Що се отнася до разговора с руския президент Путин от вчера, той коментира, че при риториката от България към Русия в последно време, както и санкциите на европейско ниво срещу тази държава, доста мислил, преди да поиска разговор с Путин. Той изрази благодарността си, че диалогът е бил осъществен, и уточни, че руският ръководител е бил много добронамерен.

"Президентът Путин каза включително, че отново искат да ремонтират свои кораби у нас", посочи Борисов.

По думите му руският държавен глава изразил готовност и да изпрати свои енергийни експерти, които да помогнат България да се измъкне от настоящата ситуация.
"Русия също губи милиони, така че и за нея е добре да бъде намерено решение по темите за газовия хъб и за "Белене", каза Борисов.

Ставало дума обаче и за нереализирания проект "Южен поток" на обща стойност 2,2 млрд. евро.
"Това е изключително важно и трябва да направим така, че нашите проекти да се реализират, защото иначе знаем какво ще стане. На 9 август президентът Ердоган, заедно с президента Путин ще говорят за реализация на проекта "Турски поток". От друга страна, южните газови коридори минават през Гърция и ние, в крайна сметка, ще се превърнем просто в един клиент и всички пари, които сме инвестирали с годините на обща стойност над 20 милиарда в газопреносната система отиват на вятъра, образно казано", коментира премиерът. 

По думите на премиера, щяло да се търси разрешение в посока Белене да е частен проект, но с държавно участие и припомни, че енергийният министър Теменужка Петкова беше в Мюнхен, където е разговаряла с потенциални инвеститори.

"Не сме спрели да мислим какво точно ще се случи", каза той и допълни, че на 5-6 септември във Варна ще има голяма среща, посветена на бъдещето на газопреносния хъб "Балкан". Това ще се реализира именно във Варна, но нямало никакъв смисъл да говорят на тази тема, ако не се разберат преди това какво става с двата реактора, както и с тръбите за "Южен поток". 

По темата за президентските избори Борисов коментира, че бил направил всичко необходимо да освободи ген. Румен Радев колкото е възможно по-бързо, за да може той да се включи спокойно в предизборната кампания