Регулярната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърна в институция. Това стана ясно от думите на премиера на Гърция Алексис Ципрас по време на четиристранната среща в Евксиноград, на която присъства и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

На традиционната среща край Варна, домакинствана от българския премиер Бойко Борисов, са министър-председателите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и сръбският президент Александър Вучич.

Нетаняху в Евксиноград: Имаме потенциал за сътрудничество и в енергетиката

Нетаняху в Евксиноград: Имаме потенциал за сътрудничество и в енергетиката

Сътрудничим си в противодействието на антисемитизма в цяла Европа

"Преди година започнахме тази традиция за установяване на тази институция. За мен е голяма радост, че имам случай на четиристранната среща да имаме премиера на Израел", заяви Ципрас.

Очаква се по-късно да бъде подписана обща декларация за два проекта. Единият е модернизация на железопътната линия Александруполис-Бургас-Варна.
Заедно със жп линия Солун-Александруполис и от там до българската граница ще имаме съвременна скоростна линия. Другият проект е за скоростен път от Александруполис до района на Марица на българо-гръцката граница. От там ще бъде свързан с пътищата до Варна и Бургас. Очакваме бързо да подпишем за тези проекти, заяви Ципрас.

Борисов закусва с Нетаняху

Борисов закусва с Нетаняху

Преди четиристранната среща на високо равнище във Варна

По думите му се очаква да бъде създадено съвместно дружество за изграждането на тези проекти. Има големи възможности да се инвестира в енергийната сигурност на региона. Ципрас отново спомена за интерконектор от Александруполис, който да се свързва с българския пазар.

Трудностите остават, въпреки направените важни крачки, заяви гръцкият премиер. Той спомена изминалите събития на Балканите в последните четири години като изтъкна Българското и очакваното Румънско председателство, така и подписването на Преспанското споразумение. То ще има многобройни ползи за съвместното развитие на Югоизоточна Европа, заяви Ципрас.

Основен акцент в разговорите е била енергийната свързаност в региона. Източносредиземноморския газопровод ще вози природен газ към Източна Европа, бе заявено по време на срещата.

Според сръбския президент Александър Вучич има три важни области, сред които енергийната свързаност е еднакво важна както за България, така и за Гърция и Сърбия. Запознахме премиера Нетаняху, да ни подкрепят за т.нар. Балкански маршрут. Очаква се той да свързва България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северните части на Италия, обясни Вучич.

"Вярвам, че до декември, когато в Белград е продължението на четиристранните срещи, да включим още една страна от региона", каза президентът на Сърбия. Той подчерта очакваното свързване между Тимишуара и Панчево.

Румъния поема ангажимент за все по-голяма свързаност, отговори на Вучич румънският премиер Виорика Дънчила.

Проектът за високоскоростен път Тимишуара-Панчево вече е разгледан на политическо ниво, убедени сме, че скоро ще бъде реализиран. Изграден е графика за техническото изграждане на пътя и сме на етап предпроектни проучвания. Надяваме се, че през 2021 г. ще бъде довършен, каза румънската министър-председателка.

За Румъния кохезионната политика е и ще остане главната политика за инвестиции, което ще допринесе за развитието на региона. Задълбочаване на сътрудничеството за Дунавската стратегия е и наш приоритет, стана ясно от думите на Дънчила.

Бихме искали Дунава да стане важен транспортен коридор между запада и изтока на Европа. Важно е да създадем благоприятна среда, в която да развиваме стратегията заедно, заяви румънският премиер.

С Ципрас имаме общи възгледи за дневния ред на ЕС. Обсъдихме и ситуацията на румънското малцинство, което има 55 000 души в Гърция, допълни Виорика Дънчила.

Технология, енергетика и сигурност са трите сфери на сътрудничество с Израел, които обсъдихме с премиерите на България, Гърция, Румъния и президента на Сърбия. Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху на срещата в Евксиноград.

По отношение на технологиите - невероятна технологична революция се случва по света. Всяка човешка дейност се технологизира. Има непрекъснат растеж на новите технологии - информационни системи, земеделие, управление на водите, приспособяване на земеделските култури, приспособяване към различните хранителни режими.

Нямам търпение да споделя тези неща с нашите партньори. Това, което ражда ума, е изключително ценно. Лидерите по света се ориентират към това, което ума може да създаде.

Енергетика е втората област на сътрудничеството. Обсъдихме как Израел може да помогне за постигане на целите на тук представените държави - два проекта са обсъдени. Можем да помогнем на държавите ви да повишат ефективността на енергийните доставки.