България от почти две години е в политическа криза и нейното решение засега не се вижда, заяви евродепутатът от ЕНП Радан Кънев в студиото на БНТ. Той не вижда как ще бъдат приети важните законопроекти без стабилно парламентарно мнозинство.

"И при Цецка Цачева, и при Цвета Караянчева, и при Вежди Рашидов председателят на парламента се казва Бойко Борисов. Тези партии, които допуснаха ГЕРБ да контролира председателското място в парламента, ще носят голяма отговорност, че в Банкя ще се решава как се ръководи българският парламент", каза още Радан Кънев.

Според него ГЕРБ обаче не смее да поеме отговорност да управлява с мнозинството, което свали кабинета "Петков".

"Не им се иска. Знаят, че това мнозинство не може да проведе успешно управление. Знаят, че поставяйки се в зависимост от руската 5-та колона в България, бързо лъсва, че прозападният евроатлантически образ може да е само фасада. Защото сме виждали много лица на ГЕРБ", добави Кънев.

Той обаче не съжалява, че навремето неговата формация е била част от управляващата коалиция с ГЕРБ и смята, че тогава Реформаторският блок е направил всичко възможно за евроатлантическата ориентация на България.

Как България ще се управлява по отношение на външната политика в близките шест месеца, а може би и две-три години, е изключително важно. В момента от служебния кабинет се управлява "трагично", каза Кънев. Правителството ни поставяло в "опасна външно-политическа изолация в рамките на Съюза". Външният министър на Литва назовал директно България и Румъния като проблем, подчерта евродепутатът. Според него в Централна и Източна Европа България започва да бъде разглеждана като предател наравно с Виктор Орбан, а поведението на Румен Радев не било различно, каза Радан Кънев.

Евродепутатът определи общуването на държавния глава с народните представители като недопустимо от конституционна гледна точка. Според него той се държи "еднолично, безконтролно". Управлението със служебни правителства е безпрецедентно и никога не сме имали по-недемократично управление, категоричен е Кънев.

Той смята, че ако ГЕРБ и ДПС не успеят да сформират парламентарно мнозинство, то "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) могат да сформират ядро по-силно от ГЕРБ, около което могат да сформират правителство в рамките на втория или третия мандат.

Радев плашил хората с оръжията за Украйна, смята Христо Иванов

Радев плашил хората с оръжията за Украйна, смята Христо Иванов

Така президентът обслужва руските интереси, според съпредседателя на ДБ