Това, което се случва, е една силна концентрирана атака срещу възможността да се състави кабинет с втория мандат. Това заяви пред БНТ евродепутатът от групата на ЕНП/ДСБ Радан Кънев по повод действията на депутата Радостин Василев, който разпространи записи от онлайн заседание на Националния съвет на "Продължаваме Промяната".

По негови думи целта е ясна - да няма правителство, да бъде назначен следващ служебен кабинет, да се проведат нови избори през август-септември и България да продължи ускореното си институционално разпадане, защото вече било трудно да се говори за криза.

Според Кънев този разпад е "пряка, непосредствена и много сериозна заплаха за националната сигурност".

"Извън агресията на Русия в Украйна, която продължава повече от година, ние се намираме преди балотаж на изборите в Турция с крайна поляризация в турското общество и непредвидими последици и в деня, в който господин Вучич разпореди мобилизация на сръбската армия на границата с Косово", изреди евродепутатът.

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

ПП били отговорни да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ, а предали избирателите си

Той изтъкна, че въпреки изострените отношения между ПП-ДБ и ГЕРБ, двете партии очевидно са готови да понесат тежки политически щети и сериозни политически, криминални по същността си, атаки. Опирало се до въпроса за смисъла на управлението.

Кънев подчерта, че на първо място управлението, институциите, държавността имат за цел да обезпечат националната сигурност - т.е. сигурността на нацията, на индивидите в обществото.

Естествено първа задача на едно такова управление трябва да бъде много сериозна реформа на системата за национална сигурност, защото тя е видимо пробита, категоричен бе той.

По негови думи в Шенгенското пространство има изключително тясна координация между специалните служби.

Публична тайна е и в Брюксел, и в София, а и в Павликени, че основна причина България да не влиза в Шенген е недоверието на съюзническите служби към българските служби, посочи евродепутатът.

ПП виждат координирани проруски сили против редовен кабинет

ПП виждат координирани проруски сили против редовен кабинет

Защо Радев обаче бави мандата?

Нежеланието за споделяне с българските служби на цялата информация и тясна координация, която се случва в Шенген, била поради основателното съмнение, че те са тежко пробити от Русия, която по негови думи в момента сама дефинира себе като вражеска и неприятелска държава и е директен агресор в Европа.

Той отбеляза, че на много тясно ниво на съгласуваност и координация между службите се работи и в НАТО, където България е член.

"Кой български гражданин няма желание да има гаранции от съюзническите служби, че следващият шеф на ДАНС няма да бъде проводник на руски интереси?! Аз лично нямам нищо против", заяви Кънев.

Компроматите срещу ПП няма да повлияят на Борисов

Компроматите срещу ПП няма да повлияят на Борисов

Лидерът на ГЕРБ разкри и детайли от разпитите в прокуратурата