Чух всякакви причудливи интерпретации на тази тема, включително и от предишния министър-председател. Явно неговите фантазии извират от опита му за пълнене на шкафчета с евро и злато. Не мисля, че е укоримо, когато човек се среща с бивш представител на митниците, който не е в системата от 20 години. Укоримо е, когато министър-председател разпорежда на действащ шеф на митниците да прикрива престъпления, защото бил обещал някъде. Визирам "Ало, Ваньо. Така държавният глава Румен Радев коментира в отговор на журналистически въпроси след срещата на върха на НАТО изтеклите записи с неговия съветник Пламен Узунов, съобщиха от пресцентъра на президентството.

"Имам надежда, че рано или късно България ще има прокуратура, която да се занимае с истинските престъпления и грабежи. Това е поредната интрига. Вече 5 години аз, моето семейство и съветници сме подложени на непрекъснати атаки. Поръчителят е един, но не мисля да го легитимирам с коментари", добави Радев.

Съдът обяви за незаконен ареста на Пламен Узунов

Съдът обяви за незаконен ареста на Пламен Узунов

Задържането на президентския секретар не е било мотивирано по никакъв начин

Припомняме, президентският секретар Пламен Узунов беше арестуван през юни 2020 г. Като причина за задържането му бяха разменените съобщения с бизнесмена Пламен Бобоков, а обвинението, на което се позова прокуратурата бе лобизъм - Бобоков е получил от Узунов съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на кораба "Бадр". Узунов и Бобоков се разследват за престъпен сговор, за търговия с влияние и престъпления по служба, уронили престижа на президентската институция. Само преди дни съдът обаче обяви ареста на Пламен Узунов за незаконен, както и ареста на самия бизнесмен Бобоков.

ГЕРБ за разследването на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов

ГЕРБ за разследването на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов

От президентството се чувствали над закона, щом поставят под съмнение работата на ОЛАФ

Името на Узунов бе замесено и в друг скандал в последната година - разследваната поръчка на джипове за граничните власти по европейски проекти. ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. - по време на служебното правителство, в което служебен вътрешен министър беше точно Пламен Узунов.

Тогава обаче възникна спор кой точно е променил параметрите на поръчката - служебното правителство и те са заложени от предишното.

Пламен Узунов поискал от ДАНС достъп до секретна информация месец преди ареста си

Пламен Узунов поискал от ДАНС достъп до секретна информация месец преди ареста си

Узунов е в списъка с лица, които имат това право

Президентът коментира и друг актуален проблем - предстоящите през юли предсрочни парламентарни избори и осигуряването на машините за гласуване.  Той изтъкна, че на ход са ЦИК и правителството. Радев припомни, че предишното правителство не внесе актуализация на бюджета в Народното събрание и не е предвиден бюджет дори за предстоящите избори.

"Въпросите са много, но те имат следа в предишното управление", подчерта президентът. Той добави, че именно предишното правителство е сключило договори с фирмата, която трябва да осигури машините. По думите му с подписаните договори се дава оторизация не само следващите, но и много други избори занапред да зависят от една частна фирма.