Движим се по Конституция. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти преди началото на церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". Той призова да се изчака до петък да се види дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат.

Той призова всеки, "който работи за парламентарно мнозинство, да се стреми да го формира по такъв начин, че да не нарушава установените парламентарни принципи, традиции и морални норми. Този път държавният глава прибави и подчерта, че е изключително важно, "най-важното", това мнозинство да бъде сформирано така, че да има дългосрочна устойчивост. Иначе, по думите на Радев, е ясно, че ни очаква цикъл от избори.

Държавният глава отказа да отговори на въпрос дали има готовност вече за сформиране на служебно правителство. 

Асен Василев още няма 121 гласа

Асен Василев още няма 121 гласа

Ако не ги съберем, няма да предлагаме кабинет

Връщането на доверието в политическата класа обаче изисква да има прозрачност по отношение на финансирането на българските политици отвън, но не по-малко важно е анализатори и публични говорители да обявяват дали и те не получават финансиране, смята Румен Радев.

Още веднъж той заяви позицията си относно изгонването на 70 руски дипломати като го нарече "безпрецедентен акт". "Всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия. Но това трябва да става в съответствие с установените процедури и при наличие на доказателства", категоричен бе той и допълни, че отговорността за нотата е на правителството и лидерите в коалицията. "Това решение увеличава риска за България, за нашата енергетика, икономика и за гражданите", заяви Радев.

Президентът коментира и искането на парламентарните групи на ГЕРБ и БСП за връщане на хартиените бюлетини. "За мен е важно да видя дебатите в пленарна зала. Имаше хора, които много силно настояваха да има машинно гласуване. Нека ги чуем пак и да видим какво е мнението им сега", каза държавният глава.

Александър Маринов: Консултациите при президента не са пиене на кафе

Александър Маринов: Консултациите при президента не са пиене на кафе

От "Продължаваме промяната" си позволиха доста неуместни думи