Подобряването на енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион обсъдиха президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе.

Свързаността и общите действия както за политическите решения, така и в икономиката, е ключовата дума за успеха на нашия регион, коментира Радев.

България и Грузия имат стратегическо положение на двата бряга на Черно море и това трябва да се използва активно. Транспортните коридори от Азия и Близкия Изток към Европа вече са във фокуса на редица държави и България и Грузия трябва да бъдат част от тези общи усилия, допълва той.

Юнкер към източните съседки на ЕС: Разрешете замразените конфликти

Юнкер към източните съседки на ЕС: Разрешете замразените конфликти

Мирът е важен за Европа

"Идеите за създаване на дигитален коридор между Грузия и България, за полагане на кабел за пренос на електроенергия по дъното на Черно море са от съществена значимост", обяснява президентът.

България гледа на Грузия като на приоритетен партньор в региона на Черно море и Южен Кавказ. По думите на Радев, Грузия има своето важно място за укрепване на сигурността в региона, за гарантиране на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси.

Президентът изрази и подкрепата на страната ни за по-тясно сближаване на Грузия с Европейския съюз и НАТО и оцени високо усилията на страната в тази насока.

НАТО: Русия трябва да освободи украинските моряци и да напусне Крим

НАТО: Русия трябва да освободи украинските моряци и да напусне Крим

Политическите решения в НАТО стават военна стратегия за възпиране и отбрана

Обща беше позицията за позитивната тенденция в развитието на икономическите отношения между България и Грузия. Стокообменът достига 600 млн. долара, но е далече от възможностите на двете държави.

Радев отбелязва интереса на българския бизнес за разширяване на инвестиционното си присъствие в Грузия и призова за повече информация за възможните проекти в страната, в реализацията на които могат да участват и компании от България.

Иракли Кобахидзе благодари за силната подкрепа на България за присъединяване на Грузия към Европейския съюз. "Вярваме, че членството на Грузия в Европейския съюз ще бъде от стратегическа важност и за двете страни", посочи той. Кобахидзе открои и добрите исторически и културни връзки между народите на Грузия и България.

Борисов: България подкрепя Грузия по пътя й към ЕС и НАТО

Борисов: България подкрепя Грузия по пътя й към ЕС и НАТО

Работи се по транспортен коридор Персийски залив-Черно море...