Българският президент Румен Радев е обсъдил с македонския си колега Стево Пендаровски възможността ученици от Северна Македония да почиват у нас през ваканцията. Това съобщи в Рим самият Радев, цитиран от bTV.

Идеята може да бъде осъществена в рамките на програмата "Отново заедно", която ще позволи на 30 000 български деца и учители да прекарат една седмица на море, на планина или във вътрешността на страната безплатно и с осигурено изхранване и културна програма.

Ако съберем нашите млади хора заедно, това ще неутрализира всяка пропаганда, убеден е държавният ни глава.

Той заяви, че Италия и президентът й Серджо Матарела подкрепят позицията ни за Западните Балкани.

МОН обяви безплатна почивка за ученици и учители след пандемията

МОН обяви безплатна почивка за ученици и учители след пандемията

До училищата е пуснато запитване, за да се засече предварителната нагласа

По думи на Радев ще бъде постигнат напредък по въпроса за разширяването на ЕС, когато и самите страни демонстрират категорично и необратимо воля за напредък.

Той изтъкна, че България ще направи значително дарение на ваксини за Северна Македония.

Относно ситуацията с миграционния натиск президентът предупреди, че случилото се миналата година в Гърция по поречието на река Марица на много по-голям фронт може да се случи и в България. Продължавам да настоявам за оперативен план за ЕС - да имаме ясен план при дадено положение как се действа, посочи той.

Радев в Скопие: Да подновим диалога между двете страни

Радев в Скопие: Да подновим диалога между двете страни

Трябва да възобновим доверието и като приятели да разговаряме

Двамата с Матарела са обсъдили и културното сътрудничество. Според Радев е важен факт, че българските земи са били част от Римската империя и има много паметници от това време у нас.

От своя страна министърът на културата Велислав Минеков увери, че италианският президент ще помогне, за да получим правилните съвети и помощ за културното ни наследство. Помощта ще бъде от страна на институти и юристи. Той подчерта, че българските съкровища са били показвани с голям успех по света през годините и това е донесло голям приход за музейното дело и културата. През последните 30 г. обаче в подобен аспект не се е работило.

Имахме една нещастна изложба в Лувъра, от която не само не спечелихме, но си и платихме, припомни той.

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Европътят на РСМ минава през София, отсече Радев преди да качи Пендаровски на самолета за Рим

Към България има огромно внимание