В официално обръщение към нацията държавният глава Румен Радев смята да засегне темата по дебата, който се разгоря последната седмица за ограничаването на избирателните права на българите в чужбина.

Намерението си по този ред да изложи мотивите си Румен Радев изложи пред журналисти в Ловеч по време на неофициално посещение на празника Цветница, съобщи БТА.

Припомняме, седмицата измина под знака на проекта за промени в Закона за българското гражданство, предложен на страницата на Министерство на правосъдието. С него индиректно се внасяха промени в Избирателния кодекс, с които се въвеждане изискване за уседналост и при парламентарни, и президентски избори. Проектът предизвика остра реакция сред българската емиграция, а редица специалисти по право го обявиха и за противоречащ на основния закон.

Свалиха текстовете за уседналостта и уволниха чиновник

Свалиха текстовете за уседналостта и уволниха чиновник

Със заповед на служебния министър Мария Павлова

Проектът бе свален, а от Правосъдното ведмоство уволниха чиновник, като виновен за публикуването на предложението за промени.

Въпреки че от Министерство на правосъдието поеха отговорност, по-късно стана ясно, че все пак инциатор на предложенията е канцеларията на държавния глава.

По думите на Румен Радев най-важното е, че е поставено вече начало на този дебат, а за самия него има време.

Той добави, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство. "Има много проблеми, които то трябва да решава", добави президентът.

Първият звънец за 44-то НС бие на 19 април

Първият звънец за 44-то НС бие на 19 април

Със свой указ президентът свиква новото Народно събрание

На въпрос дали според него е застрашена сигурността на България след поредицата атентати в Европа президентът посочи, че наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изострят непрекъснато. "Ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки", каза още Радев.