Предстоящите избори са изключително важни за България, конфликтът Русия - Украйна се отразява на целия свят. Това заяви в Ямбол президентът Румен Радев.

Той изтъкна, че е крайно опасно страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели.

Думите му бяха по повод покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

Държавният глава е на мнение, че тази война ще се разраства.

Той бе категоричен, че е неприемливо в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза.

Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствен възможен изход, подчерта Радев.

Атентатът срещу Фицо - политическо нападение или реваншизъм?

Атентатът срещу Фицо - политическо нападение или реваншизъм?

Войната в Украйна промени симпатиите в Украйна и в България

Според него опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателно за последствията от насажданата нетърпимост към чуждото мнение.

Радев посочи, че всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа. "Всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук, не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност", подчерта той.

Според него, ако нещата продължават така и не се сложи край на войната, ще имаме демографски опустошена Украйна, с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производство. И това по думи на президента ще има изключително тежки последици както за Украйна, така и за цяла Европа.

"Затова всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен - и за Украйна, и за Русия, и за всички нас", обобщи Радев.

Държавният глава призовава за глас на разума и най-сетне за дипломатически усилия за мир, а не за непрекъснато наливане на оръжие.

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Такива войни могат да завършат само с договори

Той бе в Ямбол за Третия национален ученически фестивал по утринна гимнастика "Ямбол '24" и "Президентският тест", част от инициативата на държавния глава "Спортувай с президента". В събитието участва и служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков. Президентът бе придружаван от съпругата си Десислава Радева. Информация за посещението му беше разпространена от пресцентъра на президентството.

Снимка 665552

Източник: пресцентър Президентство

Физическото и духовното развитие на нашите млади хора, усилията за това те да растат по-здрави, силни и уверени, са инвестиция в бъдещето на България, коментира Радев в линейния парк "Тунджа" в града. Във фестивала на утринната гимнастика участват близо 1000 деца от цялата страна.

"Държавният глава увери, че ще продължи да подкрепя инициативата, защото тя директно подпомага постигането на важната национална цел - физическото и духовно развитие на младите хора. По думите му без нейното осъществяване няма как да бъде постигната нито една от другите стратегически цели пред страната. Румен Радев изтъкна, че спортът и активният начин на живот са най-важните стъпки в борбата с обездвижването, затлъстяването, тютюнопушенето, алкохола и наркотиците сред младите хора.

Снимка 665553

Източник: пресцентър Президентство

Държавният глава връчи част от наградите във фестивала по утринна гимнастика за "Най-технично изпълнение" - на СУ "Пейо Яворов", Стралджа, за "Най-артистично изпълнение" - на ПГССИ "Христо Ботев", Свиленград, за "Най-атрактивно изпълнение" - на ЕГ "В. Карагьозов", Ямбол, и за "Най-добър спортен водещ" - на 1-ия отбор на ПГССИ "Христо Ботев", Свиленград.

Снимка 665554

Източник: пресцентър Президентство