Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с канцлера на Австрия Карл Нехамер, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

По думите на президента Българската държава е мобилизирала всички налични ресурси, за да устоява на безпрецедентния миграционен натиск по границата. Радев подчерта, че напливът на мигранти към България се е увеличил многократно в сравнение с миналата година.

Държавният глава бе категоричен, че служителите, охраняващи границата се справят с непрестанния натиск, въпреки голямата натовареност и изтощението. Той поясни, че, държавата е изпратила подпомагащи патрули и технически средства и е командировала допълнително служители на реда, за да противодейства на мигрантския поток.

"Страната ни е признателна за подкрепата на Европейския съюз. Очакваме обаче признаване на постигнатото и солидарност от нашите европейски партньори чрез приемането на България в Шенген без допълнително забавяне", заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че блокирането на страната ни за Шенгенското пространство ще има демотивиращ ефект върху служителите на реда, които продължават професионално да изпълняват служебните си задължения.

Припомняме, че през ноември ЕК излезе със заключение, че България е готова да се присъедини към Шенген. Австрия, макар и неофициално, се противопостави на разширяването на Шенгенското пространство. Друга страна, която не желае България да се присъедини към Шенген е Нидерландия. Нидерландското правителство излезе с позиция, че ще наложи вето, защото България не покрива критериите за присъединяване.

МВнР уверява: Работим по всички фронтове за членството в Шенген

МВнР уверява: Работим по всички фронтове за членството в Шенген

Членството в Шенген до края на годината остава основен приоритет