Ако искаме България да настига по доходи европейските държави, важно е ръстът в икономиката да идва от сектори с висока добавена стойност - нови технологии, нови продукти, които имат добра цена. Нискоефективни производства няма как да реализират високи приходи.
Това заяви пред БНТ председателят на Комисията по бюджет и финанси в 44-ия парламент Менда Стоянова преди днешното обсъждане на проектобюджет 2018 в народното събрание.

Бюджет 2018 е добър, въпреки трудното време, уверява Горанов

Бюджет 2018 е добър, въпреки трудното време, уверява Горанов

Пред медиите, финансовият министър отчете сериозен икономически растеж

С 50 лева ръст увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) няма как да бъде удържан от нискоефективните производства.

Догодина се очаква около 5% ръст на БВП. Ние сме над средното ниво с ръст на БВП за еврозоната и за европейските държави. За нас - наваксващите, този ръст трябва да бъде по-висок, смята Стоянова.

Всяко рязко увеличение или намаление на приходите в едната или другата посока се дължи на конюнктюра, която може да бъде върната обратно. Имаме примери 2007, 2008-ма какво се случи, каза финансистът.

Бюджет 2018 дава пари на нереформирани сектори, скочи РБ

Бюджет 2018 дава пари на нереформирани сектори, скочи РБ

Да присъединим Северозападна България към ЕС, после Западните Балкани, зове Великов

Стоянова открои някои от приоритетните теми в Бюджет 2018 г. Здравеопазването - приоритет, от който зависи бъдещето. Обхващането на всички деца от образователната система с допълнителни квалификации, специализации, е задължително. Отчита се по-висока средна възраст на учителите, каза Стоянова.

Според нея, голямата роля на МОН е да създаде механизми, с които да гарантира повишаване на качеството на образованието.
"Въвеждането на тестовете, с които се чеква верният отговор направиха децата ни да не разсъждават, да действат механично по предварително зададени отговори. МОН да помисли за механизми, с които да накара децата да мислят, да бъдат функционално грамотни, а не просто грамотни", заяви Менда Стоянова.

За депутата-финансист всяко училище може да излезе с проекти за повишаване на функционалната грамотност на учениците, за стимулиране на възможността им да разсъждават. "Базата ще направим, заплатите - ще дадем, учителите трябва да са мотивирани да ползват новите технологии да поднасят знанията по интересен начин, а не да цъкат телефоните", каза Стоянова.

За пенсии са предвидени над 500 млн. лева. В Бюджет 2018 се предвиждат 400 млн. допълнително за здравеопазване и суми за другите социални услуги - там отново трябва да има реформа. Трябва да има структурна промяна по начина, по който се предоставят тези социални услуги и социални плащания. Там се изсипват много пари, но те не се използват за този, който има нужда. Често се разпиляват, смята Стоянова.

400 млн. са много пари, които не знам дали ще бъдат използвани рационално. Честата смяна на здравните министри не се отразява добре за промяната на структурата на системата. Не познавам в детайли случая, заради който проф. Петров подаде оставка, допълни председателят на бюджетната комисия в 44-то народно събрание.

В България в голямата си част имаме модерно здравеопазване - най-новите апаратури, лекарства за лечение на онкологични лекарства- това струва доста скъпо. Няма как да искаме само с 8% здравна вноска и осигурителен доход, върху който се внася тази вноска с пъти по-малък от европейския, да имаме европейско здравеопазване, смята Менда Стоянова.

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Обещават повече пари за личен и за социален асистент

В проектобюджета за догодина са предвидени 590 млн. повече за сектор Сигурност (армията и полицията). Имаме около 160 млн. за заплати и другото е за техника, допълни Менда Стоянова.