"Ако не успеем да убедим нашите европейски партньори, че това, което предлагаме, съответства на европейските правила, ще имаме проблем, затова няма да си позволим да водим тези дебати зад гърба на ЕК". Това коментира пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, който бе част от делегацията на министър-председателя Бойко Борисов при срещата му с руския президент Владимир Путин.
Припомняме, че по време на срещата стана ясно, че Русия иска да участва в рестарта на АЕЦ "Белене" и е възможно преминаването на Турски поток през България. Малко преди това излезе и решението на ЕК, с което тя наложи конкурентни цени в Източна и Централна Европа, като се очаква в момента правителството да стартира преговори и с "Газпром".

Правителството да започва преговори с Газпром, настоява шефът на КЕВР

Правителството да започва преговори с Газпром, настоява шефът на КЕВР

ЕК даде зелена светлина за преговори

Финансовият министър заяви, че подобен тип срещи се организират, постоянно на експертно ниво - между българското енергийно министерство, дружествата към него и руската страна. По думите му те не са толкова публични като тази между премира Борисов и президента Путин.

Относно Американските централи, финансовият министър заяви, че не бива да се стига до плащане на неустойки. По думите му според анализ инвестициите в една от Американските централи е възвърната.

Владислав Горанов участва във форум на тема: "Услугите от общ интерес - двигател на устойчивото развитие и растежа в Европа".

Борисов не се е молил или извинявал в Москва, обяснява Горанов

Борисов не се е молил или извинявал в Москва, обяснява Горанов

За хазарта - никой не е фалирал от факта, че е изтъркал две билетчета

Относно парите за кохезионна политика, министър Горанов коментира, че данните показват значително нарастване на кохезионния пакет за България. Той бе категоричен, че няма причина да променяме стратегията си до края на юни да внесем молба за членство в чакалнята на еврозоната.
"Работим върху пътна карта, скоро ще завършим този процес", увери Горанов.