Разрастването на българската икономика естествено ще доведе и до натиск върху различните ресурси. Това трябваше да се осъзнае отдавна, заяви пред БНР Юлиан Попов, бившият служебен министър на екологията, във връзка с ареста на сегашния министъра на екологията Нено Димов и проблемите във ВиК сектора в страната.

По думите му подобни показни арести не могат да хвърлят светлина върху реалния проблем, а той е комплексен системен проблем

"България навлиза в една много по-сложна и по-обемна икономика, която използва много повече ресурси, но по по-сложен, ефективен начин. Не съм сигурен до каква степен държавата и институциите са подготвени за тази комплексност", каза Попов. 

Паскалев: Всички общини в България трябва да получават вода на усреднена цена
Обновена

Паскалев: Всички общини в България трябва да получават вода на усреднена цена

Абсурдно е - ВиК дружествата инкасират приходите си от продадена вода

"Водният сектор търпи загуби, защото има голям теч в преносната система. В същото време консумираме много повече вода - и като индивиди, и като производства, фирми", заяви и Попов, като акцентира, че има и климатични проблеми. Ако не гледаме нещата в този комплексен план, в даден момент натрупването от тези рискове ще доведе до криза, обясни Попов.

Той определи като голяма грешка, че евроспарите за водната система винаги се разглеждат като тип подарък, който решава проблеми.

"В момента, в който една община получи примерно 20 млн. евро за изграждане на дадена водна система - пречиствателна станция или друго съоръжение, те трябва да се погрижат тези 20 милиона да бъдат използвани в една работеща търговска система на бъдещето. Т.е. цената на водата трябва да включва всичко, което е необходимо за бъдещи инвестиции. По същия начин е и в енергетиката", изтъкна бившият екоминистър в служебния кабинет на Марин Райков. 

Прокурори и следователи са в МОСВ

Прокурори и следователи са в МОСВ

Проверката за разрешителни режими за внос на боклук от Италия

Цялата водна система, както и системата с отпадъците, трябва да се поставят на ясна търговска основа, смята Попов. Според него клиентът трябва да да плаща сумата, която може да гарантира всички инвестиции, а в същото време - да съществува система за наблюдение на всичко това. "Тази система е водният регулатор (КЕВР), всички министерства в този ресор", каза Попов.

"Много е важно да се допусне конкуренция на високо компетентни международни фирми, които знаят как да управляват комплексни системи", допълни бившият служебен екоминистър.