Решението за спиране на процедура "Проектиране и строителство на автомагистрала "Струма" Лот 3.1 Тунел "Железница", не може да бъде причина за оставки. Това пише министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов в отворено писмо до Камарата на строителите в България, публикувано на страницата на МРРБ.

Неговото писмо е отговор на публикуваното малко по-рано писмо от Камарата, в което приканват служебния министър Попниколов и ръководството на АПИ да подадат оставки.

Камарата на строителите иска оставки от МРРБ и АПИ

Камарата на строителите иска оставки от МРРБ и АПИ

Във връзка с прекратената процедура за магистрала "Струма" и тунел "Железница"

"Решението е в защита на правото, прозрачността и информираността на българския народ и с единствена цел да се избегне вероятността от бъдещи финансови корекции по проекта", пише служебният министър Попниколов.

Случилото се е криминален случай и само компетентните органи могат да установят виновните за опорочаването на процедурата лица, пише регионалният министър и призовава те да бъдат оставени да работят на спокойствие.

Заради липсващи документи спрели поръчката за АМ "Струма"

Заради липсващи документи спрели поръчката за АМ "Струма"

Нито АПИ, нито МРРБ искали процедурата да бъде спирана

Към момента няма и не може да се говори за фатално забавяне за проекта за тунел "Железница" от въпросния криминален случай, принудил Възложителя да спре поръчката. Според него проектирането и строителството на обекта могат реалистично да приключат в сроковете по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020", чиито краен срок за верифициране на разходите е 2023 г.

Може да връщаме пари по АМ "Струма" за Кресненското дефиле

Може да връщаме пари по АМ "Струма" за Кресненското дефиле

Проектът за АМ "Струма" е на повече от 20 години

Оттук нататък следва да се предприемат всички мерки за ново обявяване на същата процедура, без да се допуска забавяне, категоричен е Попниколов.

Попниколов обяснява, че прекратяването на тръжната процедура е единственият законосъобразен начин за действие. По този начин се защитава прозрачността, смята той. Всяко друго действие поставя под риск както репутацията на Пътната агенция, в която работят доказани специалисти с дългогодишен стаж, така и европейското финансиране за проекта. Доверието се гради с предприемане на законосъобразни действия и независимост от корпоративни интереси, а не с декларации.

Обвиниха бившия главен секретар на АПИ за укриване на документи

Обвиниха бившия главен секретар на АПИ за укриване на документи

Ако вината му бъде доказана, той може да получи до три години затвор

Факт е, че договори по оперативните програми реално не са сключени през миналата 2016 година, което няма как да е отговорност на настоящото служебно правителство. Публичен факт е, че по процедурата за тунел "Железница" не се е работило от август 2016 г. Забавянето от 6 месеца е натрупано преди формиране на служебното правителство. Знам това и като специалист, който беше ангажиран в комисията по процедурата, пише той.

Една изгубена папка ще струва човешки животи, възмущава се асоциация

Една изгубена папка ще струва човешки животи, възмущава се асоциация

В следващите две години в Кресненското дефиле при катастрофа ще загинат около 100 души

Ако Камарата на строителите в България работи за интереса на своите членове, стремежът на правителството е да работи в интерес на всички български граждани, които биха били ощетени при продължаване на една компрометирана обществена поръчка, пише служебният регионален министър.

Както сме декларирали пред ръководството на Камарата в ползотворните си контакти досега, ние винаги сме отворени за обмен на експертиза, добри практики и идеи как да се гарантира спокойствие и предвидимост в строителния бранш у нас. На финала министър Попниколов кани представители на Камарата на строителите на работна среща.