Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров излезе с изявление към преподавателите, докторантите, студентите и служителите на УНСС по повод медийни публикации, отнасящи се до дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски, извършено от него.

По думите му дисциплинарното уволнение на доц. Осиковски било по повод негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС. Неверните твърдения били, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя Борисов на 2 април 2021 г., два дни преди парламентарните избори, е извършван, по думите на доц. Осиковски, "политически агитпроп".

"На базата на тези неверни твърдения доц. Осиковски инициира медийна кампания срещу УНСС, като крайният резултат бяха десетки негативни публикации за нашия Университет", посочва ректорът.

Борисов не бил правил агитация в УНСС, да не го забърквали за уволнението на доц. Осиковски

Борисов не бил правил агитация в УНСС, да не го забърквали за уволнението на доц. Осиковски

Нямал никаква вина

За него тези обвинения били много сериозни и той не можел да остане безучастен, като цитира доц. Осиковски: "законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание - другояче не мога".

Димитров уточнява, че е поискал писмено обяснение от доц. Осиковски съгласно процедурите по Кодекса на труда, с искане да представи доказателства за своите твърдения. Според него такива доказателства не били представени.

"На базата на тези обяснения и след преценка на всички обстоятелства по този казус, свързани с доброто име на Университета и лоялност към работодателя, на 21 април 2021 г. взех решение за дисциплинарно уволнение съгласно Кодекса на труда", пояснява ректорът на УНСС.

Той допълва, че до момента бил дал десетина интервюта по темата за различни медии, включително и няколко телевизии. "Не се крия и не отбягвам темата. За разлика от доц. Осиковски, своевременно съм информирал за решението си академичната общност в лицето на Ректорския съвет, Ректорско-деканския съвет и Академичния съвет на УНСС. Взимам решенията си сам и не се крия зад колективни решения. Решението ми не е емоционално, не използвам обидни квалификации и манипулативни намеци. Не се влияя от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, фактите и закона", увери проф. Димитров.

Той уважавал професионалните и човешките качества на доц. Осиковски и затова искал ясно да заяви - неговото уволнение по никакъв начин не било свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото. Свързано било единствено с неговите неверни твърдения за политическа предизборна агитация на територията на УНСС.

"В нашия Университет при всяка изборна кампания има десетки кандидати от различни политически партии, действащи политици и заемащи държавни постове. Това никога не е било и няма да бъде проблем в академичната колегия, където цари дух на толерантност и разбиране към възгледите на другите. Никога политическите пристрастия не са пренасяни на територията на университета. Аз и моят екип сме доказали, че насърчаваме публичния диалог, откритостта и прозрачността при вземането на решения и в академичния живот на УНСС", настоя ректорът.

По думите му той уважавал всички, които са изразили мнение по този казус, въпреки наличието на обидни квалификации, които далеч надхвърляли добрия тон. "Давам си сметка за отзвука. Но когато говорим за истината, морала и съвестта, трябва да отидем докрай. Моята съвест и морални принципи не ми позволяват да отмина с лека ръка тежките неверни твърдения и обвинения за политическа агитация на територията на Университета, отправени от доц. Осиковски", повтори проф. Димитров.

Той публично призовава доц. Осиковски да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган), но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г.

"Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно-единствено условие - когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България", подчерта ректорът на УНСС.

"В края на това изявление искам да информирам всички, че съгласно решение № 211-НС, София 23 ИР, 03.04.2021 на компетентния орган по изборите, а именно Районната избирателна комисия, по повод сигнал от г-жа Мария Илийчова Георгиева, пълномощник на КП "ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН", предизборна агитация в УНСС няма и сигналът е оставен без уважение", завършва позицията на проф. Димитър Димитров.

Припомняме, че доц. Осиковски беше дисциплинарно уволнен от УНСС преди дни, като причина от ръководството на университета посочиха "уронване на престижа на учебното заведение". На 2 април, два дни преди парламентарните избори, Борисов, в качеството си на кандидат-депутат, посети вуза, за да "инспектира" строежа на новия корпус. По този повод доц. Мартин Осиковски написа в профила си във "Фейсбук", че предизборното посещение на премиера е обидно за автономията на УНСС. Той също така припомни, че заради новия корпус през 2019 г. бивши министри на Борисов са докарали университета до безпрецедентна финансова и имиджова криза.