Парламентът оставя за догодина казуса с референдума за електронния вот, научи News.bg.

Резултатите вече са входирани в НС и законодателният орган смята да се вмести в 3-месечния срок, в който трябва да се произнесе.

Припомняме, проведеният референдум заедно с местния вот не успя да набере активност, която да направи гласуваното от избирателите задължително. Но той мина 20-процентната бариера, поради което депутатите трябва окончателно да се произнесат по въпроса.

Правната комисия обаче има намерението лично да разгледа въпроса за електронното дистанционно гласуване.

Реформаторите внесоха преди време своя законодателна инициатива за въвеждане на електронно гласуване. В последствие обаче го оттеглиха и го дадоха за допълнение на  инициативния комитет "Гласувай без граници". От РБ искат да се създаде Временна комисия към Народното събрание, която също да разгледа проблема в детайли.

Те са категорични, че техният проект трябва да бъде разгледан преди въпроса от националния референдум, тъй като той уреждал не само електронното гласуване, но и други важни теми от изборните правила.
Освен това реформаторите искат преди тяхната законодателна инициатива, парламентът да излезе с един вид декларация или решение, с което да подкрепи по принцип въвеждането на електронно гласуване.

От ГЕРБ обаче не одобряват избързващите инициативи на партньорите си от РБ.